kiváló erőfelmérő volt az idei szezon számára

2020.11.10. 19:11

Kétszer állhatott dobogón Kovács Bálint

Jó száj­ízzel zárhatta a Spanyol Superbike Bajnokság Open 1000 kategória 2020-as szezonját a fehérvári gyorsaságimotor-versenyző, Kovács Bálint. Jerezben két futamon is második lett géposztályában.

Ferencz Balázs

Két géposztály mezőnye viaskodott egyszerre a jerezi pályán, Kovács Bálint (27) jól ment

Fotó: H-Moto Team

Jerezben zárult a koronavírus-­járvány miatt csonkára sike­redett gyorsasági motoros szezon. A korábban élete első Superbike-szezonjában az Alpok-Adria sorozat élén záró, míg a cseh nemzeti bajnokságban az összetett második helyen végző 19 esztendős Kovács Bálint idén a Spanyol Superbike Bajnokságban (ESBK) vitézkedett. A magyar motoros ezúttal is a NEW2Project csapat pilótájaként húzta a gázt. Ezúttal együtt versenyzett a Superbike és az Open 1000 kategória mezőnye, olyan neves pilótákkal körözött egyazon aszfaltcsíkon, mint az idei Moto-E Világkupát megnyerő Jordi Torres vagy az Endurance-­világbajnokságon győztes Jeremy Guarnoni vagy éppen a korábbi vb-menő Roman Ramos, Carmelo Morales, Marc Alcoba.

Büszkén versenyzett az ESBK futamain
Fotó: H-Moto Team

Kovács a záróversenyen jócskán javított, hiszen egy héttel korábban az Andalúz Bajnokság Open 1000 viadalán bukott. Most azonban két futamon is kategóriája második helyén ért célba a Yamaha nyergében.

Az abszolút végelszámolásban, ahol együtt értékelték a közösen versenyző Superbike és az Open 1000 kategóriák indulóit, összesen 10 pontot szerzett a fehérvári motoros, miután szombaton a 15. rajtkockából indulva 12., míg vasárnap a 10. helyen zárt.

Két géposztály mezőnye viaskodott egyszerre a jerezi pályán, Kovács Bálint (27) jól ment
Fotó: H-Moto Team

– Bevallom, nagyon elfáradtam ezen a hétvégén, ám büszke vagyok arra, amit elértem – értékelt a H-Moto Team versenyzője, Kovács Bálint. – A szombati időmérőt esőben rendezték, és én ennek megfelelően igencsak óvatosan róttam a köröket. Eleve azzal a céllal mentem ki az aszfaltra, hogy minél több kört teljesítsek, miközben a végére sikerüljön egy igazán gyors kört összeraknom. Az utolsó körre minden összeállt, rengeteget javítottam az időmön, ám a mezőny erősségét jól mutatja, hogy ez is mindössze a 15. rajtpozícióra volt elegendő. A rajtom jól sikerült, ám a kettes kanyarban rosszul mértem fel a lehetőségeimet, így visszaestem. Körökön keresztül vívtam egy lassabb csoporttal, és mire áthámoztam magam rajtuk, rengeteg időt veszítettem. Mindenesetre onnantól kezdve sokkal jobb köridőket értem el, és végül az összetettben a 12., míg az Open 1000-ben a második helyen intettek le. A vasárnap sok mindenért kárpótolt, hiszen egy jó rajtot követően feljöttem a tizedik helyig, és sokkal jobb tempóra voltam képes, mint szombaton. Végig hatalmas csatában voltam az Open 1000 első helyéért, ám végül ismételten másodiknak intettek le, míg összetettben megőriztem a tizedik pozíciómat. Ami a leglényegesebb, hogy két másodpercet tudtam javítani az addigi legjobb köridőmön. Ez a két hét nagyon komoly erőfelmérő volt számomra, hiszen felmérhettem, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságának élmenőihez képest hol is tartok. Úgy érzem, nem kell szégyenkeznem az elért eredményeim miatt, köszönöm a csapatomnak, hogy a körülmények ellenére ilyen komoly szezont tudtak számomra biztosítani – mondta Bálint, aki néhány nap pihenőt követően a felsőfokú tanulmányaira koncentrál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában