A kézisek lemondott vezetőedzője nem tudja, hogyan tovább

2020.10.08. 09:00

Időkérés Deli Ritától…

Deli Rita szeptember 24-én a Boglári Akadémia otthonában elszenvedett tízgólos vereség után mondott le posztjáról. Sok élménnyel gazdagodott az Alba Fehérvár KC vezetőedzőjeként, de egyelőre nem tudja, marad-e a klub kötelékében.

Németh Krisztián, Káldor András

Deli Rita kétszer juttatta ki a fehérvári együttest a nemzetközi kupaporondra

Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

– Valami megtört bennem azon a mérkőzésen, hirtelen döntöttem – árulta el lapunknak Deli Rita.

Nem csoda, hiszen 21-20-ra vezetett csapata a Balaton partján, majd kétszer is hat gólt kapott sorozatban, amivel 34-24-re kikapott. Úgy, hogy az Alba Fehérvár KC korábban megverte a Dunaújvárost, és sokáig pariban volt a Váccal.

Balatonboglárról Székesfehérvárra az út alig egy óra, azonban meglehet, a négy és fél év után távozó tréner számára hosszabbnak tűnt az esti buszozás.

– A meccs után egyeztettem az egyesület vezetőivel, majd hazaérkezéskor, a buszról leszállva a klubházban összehívtam a csapatot, és közöltem a döntésemet. Meglepte őket, elég könnyesre sikerült a búcsú.

Helyét a korábbi másod­edző, a krisztusi korban lévő Józsa Krisztián vette át, a másodedzői posztra egy régi ismerős, Siti Eszter érkezett.

Deli Rita kétszer juttatta ki a fehérvári együttest a nemzetközi kupaporondra
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Deli Rita, a játékosként olimpiai ezüstérmes, 118-szoros válogatott szakvezető lapunknak számot vetett arról, hibázott-e valamiben.

– Mindig magamban keresem a hibát, soha nem a játékosaimra vagy a szituációra vetítem ki. Biztos, hogy volt olyan szituáció, amiben hibáztam és esetleg felülbíráltam a megérzéseimet. Többször érzelmi döntést hoztam, és ez nem mindig jó. A női edzőkben talán ez dominánsabb, mint a férfi trénerekben. Az én értékrendembe, a profi mentalitásomba nem fér bele – nem lebecsülve a Boglárt – hogy legyőztek minket. Nem a gólkülönbség mértéke döntött, hanem maga a tény, hogy vereséget szenvedtünk!

Az edzői pálya már csak ilyen. Előfordul, hogy nem katarzissal ér véget az együttműködés. Persze emlékezetes pillanatokban nem szűkölködött a Deli-éra.

– Nagyon jó szívvel emlékszem vissza arra az időre, amikor átvettem a csapatot, ahogy a 2016-17-es szezonra is, amikor az EHF Kupa csoportkörében szerepeltünk. Emlékezetesek a Breszt elleni derbik, mindkettő döntetlennel zárult. De az is óriási élmény volt, amikor azzal a Krasznodarral játszottunk, amelyet vezetőedzőként a kézilabdázás ikonja, Jevgenyij Trefilov vezetett. Ugyanakkor az NB I.-ben is értünk el szép sikereket a Debrecen vagy a Vác ellen. Sok pozitív emlék maradt, rengeteg tapasztalatot szereztem. Az elmúlt négy és fél év által sokkal több lettem!

Deli Rita időt kért, ahogy fogalmazott, olyan időszak van mögötte, ami után jó levegőt venni.

– Pár hétnek el kell telnie ahhoz, hogy racionálisan átgondoljam, hogyan tovább. Szeretnék, hogy az egyesületnél maradjak és folytassam a szakmai munkát, de most az a fontos számomra, hogy olyan dolgokkal foglalkozzak, amikre kevés időm volt.

Deli Rita, tehát jelenleg semmilyen formában nem áll az Alba Fehérvár KC alkalmazásában, az azonban izgalmas kérdés, hogy ha úgy hozza az élet, el tudja-e magát képzelni másik egyesület kispadján mint vezetőedző.

– Jelenleg az A licences EHF mesteredzői képzést végzem, szeretem a sportágat, ez az életem. Nem mondom azt, hogy máshol nem tudom elképzelni a jövőm, ahol újult erővel belevághatok egy új feladatba.

JÁTÉK NÉLKÜL MENNEK TOVÁBB

Az Európai Kézilabda Szövetség tájékoztatása szerint a LC Brühl Handball visszalépett a női EHF Európa Liga küzdelmeitől. A svájci bajnok a koronavírus-járvány okozta számos, elsősorban az utazással, illetve a svájci hatóságoknak az országba történő belépésre vonatkozó rendelkezéseivel kapcsolatos bizonytalanság és teher miatt kényszerült a nehéz döntés meghozatalára, melyet az EHF a rendkívüli körülményekre tekintettel elfogadott. A Brühl együttesének visszalépése azt jelenti, hogy elmaradnak az Alba Fehérvár KC október 17-i és 18-i Európa-liga-mérkőzései, így a fehérváriak játék nélkül jutnak a versenysorozat harmadik, egyben a csoportkör előtti utolsó selejtezőkörébe, melynek mérkőzéseit a november 14-15-i, és 21-22-i hétvégéken rendezik majd meg. A forduló párosításainak sorsolását október 20-án tartják Bécsben, az EHF székházában.

Káldor András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában