Koronavírus Fejérben

2020.05.13. 20:49

Versenyek helyett alapoznak a Dévay-testvérek

A triatlon-versenyzők még reménykednek, hogy rövidebb formában ugyan, de lebonyolítják a 2020-as szezont. Éppen ezért edzenek rendületlenül a székesfehérvári versenyzők is.

Ferencz Balázs

Jó hangulatban telnek a családi edzések, annak ellenére, hogy Dévay László (hátul) nem ismer tréfát

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A triatlonosok idei nemzetközi szezonja márciusban, még a koronavírus-járvány előtt rajtolt. A Székesfehérváron élő, s édesapja, Dévay László iránymutatásai szerint készülő Dévay Márk elszántan vetette bele magát a viadalok tengerébe. Az ausztráliai világkupafutamon nem is szerepelt rosszul, legjobb magyarként a 15. helyen zárt. Az volt a fehérvári triatlonos idei első és egyben utolsó versenye, melyet rögtön Új-Zélandon követett volna egy viadal.

– Ha két nappal később lett volna a verseny, törölték volna, így szerencsém volt, hogy legalább egyszer versenyezhettem – mesélte Dévay Márk, aki a magyar triatlonsport egyik legígéretesebb fiatal versenyzője. – Új volt számomra a pálya, először indultam rajta, érződött a mezőnyön, hogy szezonnyitó verseny volt. Nagy volt a tolongás a kerékpárospályán, ami nem volt alkalmas a szökésre, a nyolcvanfős mezőnyben legalább negyvenen voltunk az első bolyban. Egyszerre indultunk futni, s többen össze is akadtak. De szerintem megálltam a helyem. Azt követően minden versenyt töröltek, így haza is kellett jönnünk. Azóta is folyamatosan edzünk, napi két tréninget is teljesítünk, de uszodát nem tudunk használni. Nagyon várunk egy olyan bejelentést a Nemzetközi Triatlon-szövetségtől, melynek remélhetőleg nem az lesz a tartalma, hogy törlik az egész idényt. A nemzetközi versenynaptárban június 30-ig mindent halasztottak, vagy töröltek. Ugyanakkor van néhány júliusi, vagy augusztusi verseny is, amit már biztosan nem fognak megrendezni.

Jó hangulatban telnek a családi edzések, annak ellenére, hogy Dévay László (hátul) nem ismer tréfát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Dévay Márk mégis bizakodó, ha lesznek magyarországi megmérettetések, azokon is szeretne rajthoz csobbanni a 23 esztendős triatlonos.

Nem ritkán a kisfaludi dombok alján előzheti meg a mit sem sejtő kerékpáros az ott futó Dévay Márkot és Zsombort, vagy épp a Palotavárosi tavaknál szalad el a testvérpár a békésen pecázó horgászok mögött. Csökkentett üzemmódban tréningeznek, hiszen úszni nem tudnak annyit, s olyan minőségben, mint amennyit és ahogyan szeretnének. Neoprén ruhát öltve a Velencei-tóban tempóznak hetente három alkalommal.

– Mikor hazaértem Ausztráliából pár hétig a versenynaptárat böngésztem, s zavart, hogy különféle pályákon kellene éppen teljesítenem, ehelyett itthon vagyok. Új alapozást kezdtünk, mintha most lenne november. Koncentrálok az edzésekre, arra figyelek, hogy javuljak, ez az idő pluszlehetőség a fejlődésre. Várom, hogy kinyisson az uszoda, mert a Velencei-tó még elég hűvös, 15 fok környékén van a hőmérséklete. A rossz idő hátráltat minket, de ha süt a nap, igyekszünk szokni a vizet.

Dévay Márk a nemzetközi porondon is letette névjegyét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A környező falvak, települések aszfaltos útjait koptatják kerékpárjaikkal, Székesfehérvárról indulva Tés, Iszkaszentgyörgy, Fehérvárcsurgó, Lovasberény felé veszik az irányt, minél változatosabb köröket próbálnak tekerni. Egyenletes futással nyargalnak ki a városból, s földutakon gyűrik az egyórás, hosszabb futásokat, míg az erős iramokat a Bregyó 400 méteres rekortánpályáján teljesítik, a korlátozások miatt azonban most a 600-as csíkra szorultak.

Mindenkinek nehéz most tervezni, azt sem lehet igazán tudni, hogy lesz-e triatlonszezon. Pedig Dévay Márk akár az olimpia felé is kacsingathat.

– Mindenki tréningezik, nem állt le senki, mert minden sporttársam a csodára vár. A nevezéseket elküldtük, az előzetes nevezéseket létre is hozzák a szervezők, csak verseny nincs még. Azonban nem vagyunk könnyű helyzetben, mert sportorvosi rendelés hiányában a versenyengedélyek sincsenek rendben a magyar triatlonosoknál.

A Dévay testvérek célja, hogy minél hamarabb székesfehérvári csapat égisze alatt sportoljanak. A kellő hátteret most is elő tudják teremteni, a válogatott Márk sportolását nagyrészt a szövetség finanszírozza, de a család is hozzájárul a nyugodtabb sportoláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában