otthon nem lehet edzeni

2020.04.27. 20:57

Jobb híján alapoznak a vívók

Európa-bajnokság után, világbajnokság előtt szakadt félbe a vívók idei szezonja a koronavírus-járvány miatt. Az Alba Regia Vívó Akadémia párbajtőrözői számára nem maradt más, mint hogy erősítéssel tartsák karban magukat.

Ferencz Balázs

Kovács Gergely (elöl) győztes asszóval vonult karanténba

Fotó: MVSZ

Az ARVA sportolói internet segítségével kapják meg az edzésprogramot, melyben futás, valamint erősítő gyakorlatok szerepelnek. Ezek a feladatok persze nem jelentenek komoly kihívást az akciókhoz szokott fiatalok számára. A leállás érzékenyen érintette a fehérvári párbajtőrözőket.

Az ifjúsági és junior-világbajnokságot minden bizonnyal törli a Nemzetközi Vívószövetség. Április 11-én az Amerikai Egyesült Államokban, Salt Lake Cityben lett volna a vb, melyen az Alba Regia Vívó Akadémia ifjú kiválósága, Kovács Gergely is pástra lépett volna. Kétségtelenül élete versenyére készült a fehérvári párbajtőröző, ehelyett otthon végzi egy nyári alapozás feladatait.

– Mindenki edz, futnak, kondiznak, hasizomgyakorlatokat végeznek a fiatalok. Pangás van, nyári szünetnek tudjuk be ezt az időszakot – mondta az ARVA vezetőedzője, Kovács László. – A nemzetközi szövetség nem foglalt állást a jövőt illetően, azt kommunikálta csupán, hogy júniusig minden nemzetközi verseny elmarad. Később összeállítanak egy alternatív versenynaptárt, amelyhez a magyarok is igazodnak majd. Azt sem tudjuk, hogy mikor lesznek az első válogató versenyek. A Magyar Vívószövetség azt tanácsolja, amíg tart a járvány, mellőzzük az edzéseket. Így teszünk.

Kovács Gergely (elöl) győztes asszóval vonult karanténba

Ha lesz is idén világbajnokság, szinte bizonyos, hogy nem Amerikában rendezik.

„A nemzetközi versenynapár ismeretében kell kialakítani a mienket, illetve ehhez kell majd hozzárendelni a költségeket. Ha a körülmények megengedik, akkor az országos bajnokságokat valamennyi korosztály számára meg szeretnénk rendezni az idén, de az biztos, hogy diákolimpiát ebben az évben nem tervezünk” – fogalmazott a Magyar Vívószövetség főtitkára, Tamás Henriette, aki elárulta a hunfencing.hu portálnak, hogy a válogatott edzések is szünetelnek. – Amennyiben a körülmények úgy alakulnak, május közepe felé lehet változás. Az is bizonyos, hogy lépésről lépésre történhet majd a visszatérés, először a klubokban kell ismét elindulnia az életnek.”

A sportolókban ég a vágy, Kovács Gergely ráadásul élete legjobb eredményével szakította félbe a szezont. A poreci kadét-Európa-bajnokságon csapatban bronzérmet szerzett, oroszlánrészt vállalt a sikerből. Nagyon jó formában volt, azon dolgozik, hogy meg is tartsa.

– A vívósportban otthoni körülmények között nem igazán lehet edzeni. Lehet böködni a labdát vagy a szúrópárnát, de ez lényegében semmi – mesélte fia edzője, Kovács László. – Mozogni kellene a páston, mert kiesnek a ritmusból, elvesztik a távolság érzését, nem tudják, milyen közel kell menni az ellenfélhez, hogy találjanak, de őket ne szúrják meg. Az biztos, hogy ha visszaáll a rend, három-négy hét kell ahhoz, hogy felvegyék a ritmust. Optimális esetben szeptemberben lehet először vívóverseny.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában