Jól állnak tehetséggel

2020.04.26. 07:00

Fehér Zsolt szerint szép jövő várhat az újvárosi futsalra

Egy mérkőzést tudott lejátszani az alsóházban a Dunaferr DUE Dutrade futsalcsapata, amikor az ismert okok miatt félbeszakadt a bajnokság. Fehér Zsolt vezetőedzővel beszélgettünk a folytatásról, valamint a jövőről.

Káldor András

Fehér Zsolt (jobbra) bízik a jó folytatásban Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

Az alsóház nyitányaként kétgólos előny után egy ponttal kellett megelégedniük a Kecskemét ellen. Mit vár, lehet folytatása a pontvadászatnak, lehet realitása, hiszen lassan két hónapja játszottak utoljára?

– Minden percben, minden órában figyeljük, hogy az MLSZ milyen döntést hoz. Hogy ha a bajnokság folytatása mellett voksolnak, akkor véleményem szerint minimum egy hónap felkészülésre van szükségük a csapatoknak arra, hogy folytathassák a bajnokságot. Ebben a szakaszban leg­alább három edzőmérkőzést is le kell játszani, és nagyon fokozatosan kell felépíteni a játékosokat, annak ellenére, hogy a játékosok az otthoni karanténban folytatják az edzéseket. Én a saját játékosaimat nap mint nap látom, mert a kérés az volt hozzájuk, hogy a videókat, amelyeket edzésprogramként kiadok számukra, folyamatosan töltsék fel és küldjék el nekem. Ők ezt becsülettel megteszik, de mégis azt kell mondanom, hogy a specifikus gyakorlatokat, a támadásvezetést, a pontrúgásokat más edzéskörnyezetben végezni. Ahhoz, hogy ezek vissza is jöjjenek, mindenképpen szükséges az egy hónapos felkészülési időszak.

Lehet már értékelni a szezont, vagy még korainak tartja?

– Az elmúlt szakaszt természetesen lehet értékelni. Egyáltalán nem ez volt a tervünk, nem szerettük volna az alsóházban folytatni a küzdelmeket. Sajnos azonban több mérkőzést elkerülhető módon veszítettünk el, illetve hozott az ellenfelünk döntetlenre, vagy éppen mi nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket a győzelemhez, ezt csak saját magunknak köszönhetjük. Egy gólon múlott a felsőházi rájátszásunk, nagyon bosszúsak voltunk emiatt, így új célt kellett kitűznünk. Mindenképpen meg szerettük volna nyerni az alsóházat, bár egyelőre a jövő zenéje, hogyan fog alakulni, lesz-e folytatás.

Fehér Zsolt (jobbra) bízik a jó folytatásban Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

Edzenek, egyáltalán együtt maradhat a csapat?

– A vezetőség azon dolgozik, hogy a jelenlegi helyzetben is egyben tartsa ezt a mostani keretet. Természetesen, mint ahogy más kluboknál, nálunk is voltak fizetéscsökkentések. Ebbe minden játékos egyöntetűen belement, és én is mint vezetőedző szintén. Tudjuk azt, hogy milyen nehéz helyzet veszi körül most az egyesületet, nem szerette volna senki, hogy ez a klub végét jelentse. Azt, hogy a jövőben mi fog történni, hogy ez a keret együtt marad-e, vagy éppen szétszéled, erősödni fog vagy gyengülni, jelen pillanatban nem lehet megválaszolni, mert minden képlékeny.

Fiatal csapattal játszották végig a bajnokságot, sok buktatóval. Az utánpótlása biztosított az egyesületnek a jövőre vonatkozóan?

– Három olyan utánpótláscsapatunk – az U15-, az U17- és az U20-as – van, amelyre lehet támaszkodni. Nagyon tehetséges játékosok alkotják a kereteket, bízom abban, folytatódhat a tendencia, mint ahogy az idei szezonban is sikerült két nagyon fiatal tehetséget – Németh Lászlót és Dorogi Benjámint – felkarolnom, és felhoznom az első csapat keretébe, ők megragadtak a gárdában. Remélem, hogy a következő idényben még több dunaújvárosi fiatal fogja magát megmutatni első osztályú szinten is. Ez lehet a jövő útja, főleg a mostanra kialakult helyzet miatt. Ez nemcsak a Dunaújvárosra, hanem az egész magyar futballra vonatkozik. Meg kell találni a saját értékeinket, és nem a legjobb megoldás, a legjobb döntés, amikor külföldi játékosokat hozunk. A legolcsóbb és a leggyorsabb, ha mindenki a saját háza táján néz körül, a saját fiataljait próbálja a legjobb pozícióba helyezni, és első osztályú játékost faragni belőlük. Már csak azért is, mert ez mind a gazdasági szempontokat, mind pedig a klub érdekeit szolgálja, valamint a nézőszám tekintetében is sokkal jobb motivációt ad a szurkolók számára, hogyha saját nevelésű fiatalok játszanak a csapatban.

Több meccs is alakulhatott volna szerencsésebben F.: Laczkó Izabella / DH

A következő évben mi az, amiben feltétlenül javulniuk kell ahhoz, hogy újra a felsőház tagjai lehessenek, és esetleg dobogóért harcolhassanak?

– Még nagyon fiatal a csapat. Ennek az együttesnek meg kell érnie, össze kell állnia, illetve olyan rutint kell szívnia magába, amely a csapat magjára jellemző volt korábban. Azok a játékosok elhagyták a klubot, jött egy kis hullámvölgy, de igazság szerint az egy nagyon tehetséges és nagyon erős keret volt. Meg kell szerezni a kellő tapasztalatot, elképzelhető, hogy egy-két idősebb játékost igazolunk, és akkor nagyon szép jövő várhat ezekre a fiatalokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában