Megtisztelő cím

2020.03.31. 22:44

A tájfutó Monspart Saroltát jelölték új tagnak

A Nemzet Sportolói Székely Éva halála után a világbajnok tájékozódási futó Monspart Saroltát jelölték maguk közé keddi szavazásukon.

Mediaworks, Ferencz Balázs

Monspart Sarolta ma is aktívan gyalogol, és erre ösztönzi kortársait is

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A koronavírus-járvány miatt a Nemzet Sportolói telefonon tették meg javaslataikat a megüresedett hely betöltésére. A jelöléshez a tagok több mint ötven százalékának szavazta kellett, Monspart Saroltát tehát legalább hatan jelölték a megtisztelő címre.

„Hivatalosan megvizsgáljuk, hogy nem áll-e fenn érdemtelenség, és ezt követően terjesztem a kormány elé a Nemzet Sportolói által meghozott döntést. Néhány héten belül, amikor a kormány elfogadja a javaslatot, hivatalossá válik, ki lesz a Nemzet Sportolója.” – idézte az nso.hu Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt.

Monspart Sarolta 1944-ben, Budapesten született, 16 évesen kezdett el versenyszerűen futni. 1964 és 1977 között sorozatban tizennégy magyar bajnoki címet nyert tájfutásban, valamint váltóban 9-szer, csapatban 11-szer állhatott fel a dobogó tetejére, így összesen 34-szeres magyar bajnok. Sportágának terepviszonyai miatt télen sífutóként versenyzett, a Vasas SC színeiben hatszor nyert országos bajnokságot. Legnagyobb sikerét 1972-ben aratta, amikor

Csehországban világbajnok lett egyéniben. Váltóban van világbajnoki ezüst- és bronzérme is. Szintén 1972-ben első nőként indult a csepeli maratonin, három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratoni futója lett. 1978-ban maratoni futásban lett világbajnoki ezüstérmes a nem hivatalos világbajnokságon. Eközben az ELTE-n matematika–fizika szakon, a Testnevelési Főiskolán szakedzőként diplomázott. Sportolói pályafutásának 1978-ban betegség vetett véget.

1980 és 1990 között a magyar tájfutó-válogatott szövetségi kapitánya volt. 2009 és 2011 között a Nemzeti Szabadidősport-szövetség elnöke volt, 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában