XI. Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna

2019.09.08. 21:13

Sikerült itthon tartania a trófeát a Hydro Fehérvár AV19-nek

A XI. Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna ezúttal is nívós mérkőzéseket, majd fehérvári aranyérmet hozott.

Dévai N. Csaba

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Az újonnan érkező légiósok számára mindig tartunk egy megbeszélést, ahol elmeséljük, milyen játékos volt Kiscsicsó, illetve mit jelent a klub számára.” Mindezt Erdély Csanád, a Hydro Fehérvár AV19 támadója nyilatkozta a klub honlapjának, és remekül mutatja, hogyan őrzik tíz év elteltével is a legendás 19-es emlékét. Az idei emléktornán három környező ország, Szlovákia, Lengyelország és Csehország képviseltette magát, sorrendben a HK Nitra, a Podhale Nowy Targ és a HC Vitkovice játékosai ragadtak ütőt. A szombati elődöntők első mérkőzésén a szlovák Extraligában szereplő MAC Újbuda és DVTK Jegesmedvék révén jól ismert Nitra a cseh alakulattal mérte össze erejét, és szlovák bajnoki ezüstérmeshez méltó módon sima, 4-2-es győzelemmel lépett a vasárnapi fináléba. A szombat esti találkozón így kizárásos alapon a lengyel Podhale várt Kógerékre, amely együttes bizonyította: a lengyel pontvadászat csapataival is komolyan számolni kell.

Az első öt percben játékmegszakítás nélkül folytak az események. A gyors rohamok végeztével a a lengyel együttes két percen belül háromszor emelte ki a korongot szabálytalan módon, az érkező kiállításokat pedig nem is hagyta kihasználatlanul a Fehérvár: az első kettős emberelőny legvégén a nyáron érkező Andrew Yogan kapott egy keresztpasszt, majd kapásból az üres kapuba gólt, 1-0. Két perccel később – immáron szimpla előnyben – Andrew Sarauer centerezett pontosan, majd Szabó Dániel tessékelte a játékszert lengyel barátaink kapujába, 2-0. Ezzel még nem ért véget a Volán első harmadban nyújtott remeklése, ismét Andrew Yogan került a figyelem középpontjába, aki egy lendületes korongátvétel segítségével levált védőiről, a lengyel válogatott hálóőrének, Przemyslaw Odrobny eszén pedig egy pimasz tenyeres-fonák kombináció révén járt túl, elegánsan a kapuba helyezve a korongot, 3-0.

A középső játékrész első percei ugyancsak a fehérvári rohamokról szóltak, később azonban valódi Podhale-show vette kezdetét. Egy döcögősen induló lengyel emberelőnyből négy másodperc volt még vissza, amikor Adrian Pawel Slowakiewicz ütőjén pattant meg Samu Suominen lövése, ami így védhetetlenül a bal felsőbe pattant, 3-1 Egymás után sorjáztak a lövések Odrobny kapujára, aki egymaga tartotta meccsben tanácstalanul korcsolyázó csapatát, majd a nyomás újabb fehérvári emberelőnyt hozott, ám ebből is a vendégek jöttek ki kedvezően: a büntetőpadról visszatérő Tomas Franek szólóból szépített, majd egy kapu mögül visszatett korongot püfölt be Lukas Siuty, kiegyenlítve a mérkőzés állását, 3-3. Mindezek tetejébe Franek másfél perccel a vége előtt kilőtte a rövid felsőt is, így végül annak kellett örülni, hogy Szabó Dániel megpattanó lövése révén döntetlen állásnál jöhetett a pihenő, 4-4.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A második harmad végi tűzijáték után mindkét együttes óvatosabban indított a záró felvonásban, meglehet, kissé a Volán felé billent a mérleg nyelve. Ez a billenés Odrobny nagy védéseinek köszönhetően nem manifesztálódott gólokban, jöhetett a ráadás.

A három a három elleni hosszabbítás első lövése Yogan nevéhez fűződött, de csak oldalháló rezdült. Kornakker Dániel is letette névjegyét a ráadásban, ziccert védett, míg a túloldalon a nagy visszatérő, Kóger Dániel zárta le az elődöntőt: szép csuklómozdulattal lőtte ki a hosszú alsót, 5-4.

Így tehát drámai körülmények között ugyan, de bekerült az emléktorna döntőjébe a hazai gárda, amelyre a korábban említett szlovák ezüstérmes Nitra várt tárt karokkal.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően változtatott kapusposzton Hannu Järvenpää, Kornakker Dániel helyére Michael Ouzas érkezett a fehérvári ketrecbe. Nagy irammal és még nagyobb ütközésekkel indult a találkozó, Mitch Versteeg mindössze négy percnyi játék után volt kénytelen kiülni. Helyzetek inkább a Nitra kapuja előtt adódtak, Erdély Csanád szólója után pedig nem sokon múlt, hogy átcsorogjon a gólvonalon a Miroslav Hanuljak mamuttjai között átcsúszó pakk. A játékrész végéhez közeledve főként a hazai pontatlanságokat kihasználva egyre sűrűsödtek a szlovák helyzetek, de Ouzas rendre a helyén volt. Tim Campbell büntetése révén megszületett az első vendég előny is, ám gól ebből sem született. Búcsúképpen Jonathan Harty kiosztott egy hatalmas ütközést egy Ouzas kapuja előtt sertepertélő ellenfelének, majd felharsant a harmad végét jelző duda.

Küzdelmes időszakot bekkelt ki át a Fehérvár a második harmad első hét-nyolc percében, amit Szabó Bence egy góllal zárhatott volna le, ám elcsípett passza után Hanuljak védeni tudta lövését. A mérleg átbillenésével egyre inkább a Nitra harmadába költözött a korong, a 12. percben pedig a vezetést is megszerezték a hazaiak: Scott Timmins fordított jó ütemben a bal szélre, Mikko Lehtonen pedig kapásból felvarrta a korongot jobb felsőbe, 1-0. Ha egy üzlet beindul, nincs megállás, a 10. percben emberelőnybe kerülő Fehérvár 23 másodperc alatt használta ki előnyét, miután Timmins kapu mögül visszatett korongját Anze Kuralt lőtt a kapuba, 2-0. Hat perccel a harmad vége előtt a remekül játszó Anze Kuralt mutatott be két szép cselt, majd tálalt Andrew Yogan elé, aki köszönte szépen, és megszerezte csapata harmadik gólját, 3-0. Parázslott a mérkőzés, a szikra pedig végül Harty és Lane Scheidl találkozójánál lobbant fel, akik egy döntetlennel végződő bunyót vívtak egymással.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lendületesen indult a záró harmad, ahol előbb egy kapuvasat, majd egy gyors gólt szerzett a Nitra: 43 másodperc elteltével egy régi ismerős, a a2015/2016-os szezonban hét mérkőzésen fehérvári színekben pályára lépő Judd Blackwater lőtt Ouzas kapujába, 3-1. Egy könnyű szívvel befújt Busenius-kiállítás során sem álltak le a vendégek, ismét a szervezetten védekező oldalukat kellett mutatniuk a Fehérvári Ördögöknek. Így volt ez Campbell kiállítása során is, valamint a rákövetkező percekben, amikor nem igazán tudta elhagyni kapuja előterét a hazai gárda. A végjátékra csak egy csúnya ütközés maradt, Erdély Csanádot támadták szabálytalanul, amit a közönség egyöntetűen elítélt, hangos füttyszó kíséretében.

Megérte a körömszakadtáig való védekezés, az óra ugyanis lepergett, az Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna győztesének járó trófeát pedig tavalyhoz hasonlóan a Hydro Fehérvár AV19 csapatkapitánya, Kóger Dániel vehette át. A felkészülési időszak tehát sikerrel zárult, szeptember 13-án pedig kezdődik a bajnoki szezon az EC Klagenfurt otthonában.

Jegyzőkönyv

Hydro Fehérvár AV19–HK Nitra 3–1 (0-0, 3-0, 0-1)

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 2700 néző. V.: Babic, Soós, Németh M., Nagy A.

Fehérvár: Ouzas – Campbell, Stipsicz, Yogan 1, Kuralt 1 (1), Sille – Harty, Szabó D., Lehtonen1 (1), Timmins (2), Kóger – Tikkanen, Caruso, Erdély, Szita, Sarauer – Busenius, Reisz, Szabó K., Szabó B. Vezetőedző: Hannu Järvenpää

Nitra: Hanuljak – Rais, Mezei, Rac, Blackwater 1, Kollár – Pupak, Olsen, Scheidl, Kerbashian, Gabrielle (1) – Versteeg, Sloboda, Fominykh, Lusnak, Fetkovic – Korím, Nemec, Patoprsty, Csanyi, Caladi. Vezetőedző: Andrej Kmec.

Kapura lövések: 29-36

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában