A németek nyerték az öttusa vb férfi váltóversenyét

2019.09.03. 20:25

A vívópáston dőlt el

A férfiak nem tudták megközelíteni a Réti Kamilla, Barta Luca kettős hétfői teljesítményét, nem kerültek a dobogóra a budapesti öttusa világbajnokság férfi váltóversenyében.

Ferencz Balázs

Alexander Nobis Farsang nyergében a vb-aranyért ugratott Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Azt mondják, az öttusában sok minden eldőlhet a vívópáston. Egymástól vesznek el pontokat egy-egy győztes asszó nyomán a párbajtőrt forgató pentatlonisták, s ha valaki nem kapja el a fonalat az immár első számként preferált tusában, szinte véget is ér számára a verseny. Kedden délelőtt csak az olasz Tognetti kisasszony állapotáról szóló hírek voltak jók – a női váltóversenyben lováról leesett versenyző háta és válla sérült, de nem súlyosan, így néhány hetes pihenés után újra harcba szállhat.

A magyar férfi duók nem remekeltek a páston. 19 staféta feszült egymásnak, akik közül a németek ugrattak a legjobban, a Kardos Bence és Szabó Illés alkotta kettős 14/22-es győzelem/vereség mutatóval a 15., a Bereczki Richárd és a fehérvári Málits István összeállítású csapat 13/23-as mérleggel a 16. volt. Pedig a Volán Fehérvár 27 éves tusázóját immár váltóspecialistaként emlegetik a viadalokon, 2015-ben Bathban Harangozó Bencével nyert ezüstöt, idén ismét Angliában, de már Bereczkivel lett bronz­érmes. Budapesten azonban a medencében sem tudtak feljebb tempózni. 1:54,06 perces idejük csak a 15. helyre volt elég, de honfitársaik, a Szabó–Kardos páros a negyedik legjobb eredményt repesztették a 2x100 méteres úszás során. A bónuszvívást a kínaiak nyerték, a magyarok különösebben nem kúsztak előrébb.

Málits István (j) szerint ha pozitív mérleggel zárják a vívást, dobogóra érnek a nap végére
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A minden igényt kielégítő, impozáns Kincsem Parkban lelt otthonra az öttusa aréna, ahol a fehér homokos lovaspályán javítottak a magyarok. Szabó és Kardos csak időtúllépésért kaptak 5 pont levonást, míg az Ispán nyergében ugrató Málits István, s az Avatart terelgető Bereczki egy verőhibával lovagolta végig a pályát. A tusa végén Partick Dogue és Alxander Nobis, az összetettben vezető németek hangos ujjongás kíséretében csaptak egymás tenyerébe még lovaik nyergében, hiszen hibátlan lovaglásukkal megerősítették pozíciójukat az utolsó szám előtt. A laser-runra 15 másodperces előnnyel iramodhatott a német egység az olimpiai bajnok Alexander Lesun-t is foglalkoztató oroszok előtt. A Kardos–Szabó duó 1 perc 2 mp-es hátránnyal nyolcadikként rajtolt, Málits „Sityuék” 1:21 perccel indultak a németek után a 13. helyről.

Alexander Nobis Farsang nyergében a vb-aranyért ugratott
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Patrick Dogue és Alexander Nobis halálpontosan célzott, s jó iramban futott, így nem lehetett őket megközelíteni, nagy fölénnyel (1506 pont) lettek világbajnokok. A dél-koreaiak nagyot kombiztak. Jun és Jung a negyedik helyről kapaszkodtak fel a második helyre (1482 pont), míg harmadikként Oroszország (Lesun, Kalimullin) ért célba (1476 pont). Szabó Illés és Kardos Bence egy helyet javítottak, a hetedik helyen végeztek (1439), a Málits István–Bereczki Richárd váltó a 15. lett (1404 pont).

A budapesti világbajnokság szerdán a női selejtezővel folytatódik, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, a Volán Fehérvár tusázója, Kovács Sarolta és az Alba Öttusa SE-s Alek­szejev Tamara küzdenek a döntőbe jutásért. Ahol pedig nem titkoltan éremért viaskodnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában