A végén jött a dráma

2019.03.19. 22:49

A záró harmadban kapott három góllal szenvedett vereséget a Fehérvár AV19

Az osztrák jégkorongbajnokság (EBEL) rájátszásának negyedik mérkőzésén bár két góllal is vezetett a Fehérvár AV19, végül győzni tudott a Red Bull Salzburg együttese.

Dévai N. Csaba

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kissé déjá vu érzése lehetett a nézőknek a mérkőzés kezdetén, ugyanis csakúgy, mint a két csapat vasárnapi mérkőzésén, így ezúttal is kakaskodással vette kezdetét a találkozó. A korongbedobás ezúttal Baltram suttogott – valószínűleg nem bókokat – Szita Donát fülébe –, majd ezúttal 22 másodpercnyi játék után az első bunyót is lezavarták a felek.

A szokásos mérkőzés eleji salzburgi roham után az első fehérvári emberelőny is megszületett, ahol először Tikkanen, majd Wishart kék vonalról eleresztett bombájával veszélyeztettek a vendégek. Az igazán nagy dolgok azonban Ryan Duncan büntetése letelte után történtek, ugyanis Wishart újabb lövése és Michalek védése után Andrew Sarauer addig serénykedett a hazai kapu előtt, míg a salzburgi ketrecbe nem juttatta a pakkot, 0-1. Maradt támadásban a Fehérvár, olyannyira, hogy két perccel később a kapu előtt várakozó Luttinen előtt centikkel ment csak el a játékszer. Sárpátki Tamás egészen pazar szóló után már csak Michalekkel állt szemben, ám a Bikák hálóőre villámgyors mozdulattal lekapta kesztyűjével a korongot. Védekezéstekintetében is jól indított a Volán, Erdély kiállítása alatt szervezetten és határozottan állították meg a hazai rohamokat. Egy újabb kihasználatlanul maradt Fehérvári emberelőny után szinte a semmiből sikerült egyenlítenie a Salzburgnak, Hughes adott mestei passzt a kapu előtt érkező Brent Regnernek, aki Carruth mellett a kapuba csúsztatta a korongot, 1-1. Kisebb szünetet követően három perccel a játékrész vége előtt veszélyeztetett ismét a Volán, újfent Wishart vette célba a hazaiak hálóját. A játékrész legvégén még befújtak egy megkérdőjelezhető kiállítás Eric Meland ellen, így áthúzódó fehérvári emberelőnnyel vette kezdetét a középső játékrész.

Tuomas Vänttinen újabb gólja sem volt elegendő a fehérváriak sikeréhez
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ismét remekül dolgozott össze a négy kék-fehér játékos, a két perc alatt mindössze egy Cijan lövést jegyezhettünk fel, aki bár üresen próbálkozhatott, nem okozott gondot Carruthnak. Alaposan belekezdtek a csapatok az első öt percben, 32 másodperc alatt két találat is esett: előbb Christopher VandeVelde húzta be a korongot a rövidbe, megfordítva az eredményt, majd az első gólt szerző Sarauer húzta Michalek mellett, majd középre passzolt, kihagyhatatlan helyzetbe hozva Tuomas Vanttinent, aki élt is a hatalmas lehetőséggel, és az üres kapuba továbbított, 2-2. A kedélyek lecsillapodása után itt és ott is adódtak helyzetek, míg a hazai közönség mellett egyre gyakrabban és hangosabban lehetett hallani a csapatukat 500 km-re is követő, körülbelül 30 fős fehérvári tábor buzdítását. A játékrész felén túllépve enyhe Volán-fölényt lehetett tapasztalni, ami a 12. percben egy újabb gólban mutatkozott meg! Caruso passzolt Tero Koskirantahoz, aki hideg vérrel elhúzta a kapus mellett a korongot, majd egy kapuvasat is érintő lövéssel ismét megszerezte a vezetést a Fehérvárnak, 2-3. Ezer fokon pörgött a Volán az újabb találat megszerzése után, míg két és fél perccel a játékrész vége előtt olyan eseményre került sor, amilyenre a párharc első három mérkőzésén nem, A pazar teljesítményt nyújtó Ty Wishart passzolt a csapatkapitány Hári Jánoshoz, aki két gólosra növelte a Fehérvár AV19 előnyét, 2-4!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyors gólok mérkőzését játszották a csapatok, nem egészen egy perc telt el a záró felvonásból, amikor Raphael Herburger pofozott be egy kipattanót, 3-4. Minden edző rémálma a felesleges kiállítás, és Sofron semleges harmadban elkövetett fogása bizony ebbe a kategóriába tartozott. A megítélt két perc alatt Erdély és Harty megindulás után utóbbi lövését védte Michalek, ami után egy villámgyors kontrát vezettek a hazaiak, a két elöl ragadt fehérvárinak hatalmas sprintet kellett lenyomniuk, hogy időben visszaérjenek.

A lélektanilag is fontos következő gól végül egyenlő létszámban született, ezúttal Mario Huber volt eredményes, szintén egy kipattanót követően, 4-4. A második gól szemmel láthatóan megfogta a Volán játékosait, beszorította ellenfelét a Salzburg. A hatalmas nyomás öt perccel a vége előtt hozott gólt, sorban harmadik szerencsés találatát szerezve, ezúttal egy kapu előtt megpattanó lövésből Trattnig révén szerezte meg a győztes gólt a Red Bull Salzburg, 5-4. A végső dudaszó után így értékelt a fehérváriak érthetően csalódott edzője:

– Úgy érzem, hogy többet érdemeltünk volna a mai teljesítményünkkel, mint ami a végén az eredményjelzőn állt. A harmadik harmadban elkerülhető gólokat kaptunk, egyéni megingások után, de ez benne van a jégkorongban, ahol csapatként vesztesz, vagy nyersz. Pénteken újabb mérkőzés Fehérváron, ahol kijavíthatjuk a hibákat, és megkezdhetjük a felzárkózást a párharcban – mondta Järvenpää.

A párharc tehát immáron 3-1-es salzburgi vezetésről folytatódik, és tekintve, hogy az egyik fél negyedik győzelméig tart a küzdelem, innentől a túlélésért kell küzdenie majd a fehérvári jégkorongozóknak. A mérkőzés pénteken 19.15-kor kezdődik az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

Jegyzőkönyv

EC Red Bull Salzburg–Fehérvár AV19 5–4 (1-1, 1-3, 3-0)

Eisarena Salzburg, 2400 néző. V.: Garon, Stolc, Nothegger, Sparer

Salzburg: Michalek – Viveiros (1), Regner 1, Baltram (1), Schiechl, Herburger 1– Raymond, O’Neill, Huber 1, Rauchenwald, Cijan – Jakubitzka, Trattnig 1, Hughes (2), Duncan, Harris – Schreier, Gazley (1), VandeVelde 1 (1), Raffl (1). Vezetőedző: Andreas Brucker

Fehérvár: Carruth – Harty, Szabó D., Erdély, Hári 1, Sárpátki – Caruso (2), Wishart (2), Luttinen (1) , Koskiranta 1, Sofron – Stipsicz, Tikkanen, Meland (1), Sarauer 1 (1), Vänttinen 1 (1) – Beukeboom, Phillips, Szabó K., Reisz, Szita. Vezetőedző: Hannu Järvenpää

Kapura lövések: 27–31

Kiállítások: 4, ill. 8 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában