Fiola Attila és Stopira is szerződést hosszabbított

2019.01.09. 22:12

Megszerették a védők a piros-kék színeket

Teljes létszámban kezdte meg a felkészülést a MOL Vidi FC labdarúgócsapata. Az új érkező, Elek Ákos is munkába állt, Fiola Attila és Stopira pedig abban a tudatban edzettek, hogy még évekig a piros-kékek játékosai lesznek.

Ferencz Balázs

Fiola Attila (balra) és Stopira (jobbra) új célokkal masíroztak a pályára

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A nagy, fehér pusztában hívogatóan zöldellt egy téglalapnyi terület a Sóstó mellett. A hó még tartja magát a kopár tájon, de az 5. edzőpályára kihelyezett bóják, területjelzők és sorfalbábuk riogatón küldik melegebb éghajlatra a fagyot. Mert a terep immár a Vidi játékosaié a MOL Aréna Sóstó háza táján. Még csinosan dekázgatott edzés előtt a fehérváriak masszőre, Fejes Ildikó, mikor a stadion felől munkára éhesen megérkeztek a bajnokság második helyén, a Ferencváros mögött öt pont hátránnyal telelő fehérvári labdarúgók. Elek Ákos hat és fél év után tért vissza Sóstóra, újra itthon van a 48-szoros középpályás.

– Nyugodtan lehet így fogalmazni. Mindenki kedvesen fogadott. Ahogy közeledtem Székesfehérvár felé, előtörtek belőlem a régi szép emlékek – mesélt visszatéréséről Elek Ákos, aki a Videotonban lett NB I-es játékos, s tagja volt a fehérváriak első bajnokcsapatának. – Kedden, a felkészülés edzései előtti este elkanyarodtunk a feleségemmel abba az utcába, ahol az előző vidis korszakom alatt laktunk. Nosztalgiáztunk kicsit. Bízom benne, hogy az előttem álló időszak még a korábbinál is sikeresebb lesz számomra Fehérváron. Amikor a feleségemmel eldöntöttük, hogy jó lenne hazaszerződni, úgy gondolkodtam, ha már Magyarországon folytatom, nem szeretnék úgymond átszállójegyet váltani egy újabb külföldi túra előtt. Vagyis olyan csapatba vágytam, amelyik minden évben a bajnoki címért versenyzik, s esélye van a nemzetközi porondon is jól szerepelni. Egyébként itthonról csak a Viditől volt megkeresésem. Két klub létezik számomra Magyarországon: a Videoton és a Diósgyőr. Egy harmadikban talán csak akkor fogok játszani, ha egyik csapat sem számít rám a kedvencek közül. Szinte azonnal rábólintottam a fehérvári ajánlatra. Nem volt kérdés, hogy a Vidihez szerződök vissza.

Fiola Attila (balra) és Stopira (jobbra) új célokkal masíroztak a pályára
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Elek Ákos az elmúlt két évet Kazahsztánban, a Kajrat Almatiban töltötte.

– Az első év kifejezetten jól sikerült. Kupát nyertünk. A második év második fele nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Amikor elvesztettük a bajnoki címet szeptember környékén, már kevesebbet szerepeltették a külföldi játékosokat. Meg is érlelődött bennem már a gondolat, hogy haza kellene jönni, hiszen sok időt töltöttem a családom, a gyerekeim nélkül. Nem csupán jó futballista, de jó apa is szeretnék lenni.

Nem csupán Kazahsztánban, de korábban Törökországban és Kínában is gyűjtött tapasztalatokat a 30 éves játékos, melyeket most a Vidi középpályáján kamatoztathat.

– Egy jó csapatban nem léteznek bérelt helyek a kezdőben. Az edzéseken és a felkészülési meccseken mutatnom kell, hogy jó játékos vagyok, a bajnokikon élnem kell a lehetőséggel. Többfajta játékrendszer működik Fehérváron. Vagy a négy védő előtti pozícióban, vagy egy kicsit bal oldalra húzódva képzelem el magam a középpályán, s azt sem bánom, ha egy kicsit támadhatok is. De karrierem során voltam én már több poszton is, nem jelent problémát, ha esetleg szélsővédőt játszom...

Elek Ákos harcos elszántsággal kezdett dolgozni
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Elek Ákos akár a válogatottba is visszatérne, ha arra méltón teljesít. S akkor nem csupán a Vidiben futballozhatna együtt Fiola Attilával, aki a zöld-foki-szigeteki Stopirával egyetemben meghosszabbította szerződését Székesfehérváron.

– Elégedettnek kellene lennem a félszezonnal, de a továbbjutás az El-ben nagyon kicsin múlt. Ráadásul kiderült, hogy éppen az Arsenallal, gyerekkorom kedvenc csapatával játszottunk volna, ha továbblépünk. Nagy élmény lett volna… De szép évet zártunk, remélem, hogy a folytatás is hasonló lesz – tekintett vissza 2018-ra Fiola Attila. – Örülök, hogy most rövidebb a felkészülési időszak, s hamarosan folytatódik a bajnokság. Nagyon szeretek itt lenni, megszerettem a klubot és a várost is. Boldog vagyok, hogy újabb három és fél évig maradok. Nagyon remélem, hogy fogunk még nyerni egy-két bajnoki címet, Magyar Kupát, s jó lenne európai csoportkörben is szerepelni újra.

S már nyargalt is a társakhoz a védő a kiválóan előkészített edzőpályára. Marko Nikolics vezetőedző péntekig napi két edzést vezényel a Sóstó mellett, majd szombat délután Marbellára utazik a csapat. A kéthetes spanyolországi edzőtábor alatt öt vagy hat felkészülési mérkőzést vív a Vidi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában