Sport

2017.10.02. 10:30

Székesfehérváron is hódít már a triatlon

Dévay Lászlóról, az Alba Triatlon SE vezetőedzőjéről el kell mondani, hogy a nyíltvízi úszó olimpiai bajnok Risztov Éva közvetlen felkészítője volt 2012-ben. Ez a tény, túl a dicsőségen, szakmai garancialevél: mesterfokon érti azt, amit csinál.

Dévay László (középen) újabb nagy fába vágta a fejszéjét

Fotó: Pesti Tamás

- Hogyan lett az úszásból triatlon?

- Családi vonás – mosolyodik el a fiatal mester. Mindkét fiam a háromágú sportág szerelmese. Márk korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes, Zsombor pedig mix váltóban Eb második helyezett. Öt éve mélyedtem bele jobban a felkészülésük tanulmányozásába. Nem voltam elégedett. Biztos voltam benne, hogy sokkal előrébb járhatnának az én módszereimmel.

- Azért a két sportág mégsem ugyanaz.

- Valóban. Ugyanakkor az úszás, a kerékpározás és a futás egyaránt állóképességi sportág, az élettani alapok nagyon hasonlóak. Nekem azt kellett megtanulnom, hogy miként hangoljam össze a három, külön-külön is rettenetesen nehéz szakágat egyetlen egésszé. Belevetettem magam és – remélem, nem hangzik nagyképűen – alaposan meg is tanultam.

- Ez eddig családi történet. Miként lett belőle sportegyesület?

- A szerencsés véletlenek sorozata nyomán. Én éppen állást kerestem, néhány fehérvári amatőr triatlonos pedig edzőt. Hamar megegyeztünk, Czettl Andrea egyesületi elnök összehozta a szervezeti kereteket, azóta pedig egyre komolyabban edzünk és

versenyzünk.

- Miből? Egyáltalán: van az egyesületnek pénze?

- Tagdíjakból tartjuk fenn magunkat. De ez kevés volna, a várostól kapunk támogatást. Ma már ott tartunk, hogy negyven felnőtt és nagyjából hetven utánpótláskorú igazolt versenyzőnk van. Szerintem ez röpke két és fél év alatt nem rossz.

- A triatlon viharosan fejlődő, egyre nagyobb tömegeket vonzó sportág szerte a világon. Hiányzott Fehérvárról.

- Köszönöm, hogy kimondta helyettem, az én számból furán hangzott volna. Ráadásul mi nem csak élsportolókkal szeretnénk foglalkozni. Várunk mindenkit, beleértve a családokat is, akik ebben a rohanó világban egy kis kikapcsolódásra vágynak.


Dévay László (középen) újabb nagy fába vágta a fejszéjét
Fotós: Pesti Tamás

- A komoly sikerekről ezzel le is mondtak?

- Szó sem lehet róla. Néhány éven belül igazi klasszisok sportolnak majd nálunk.

- Nagy kihívás, mert a triatlonban rettenetesen nehéz komoly eredményeket elérni.

- Ha nem szeretném a kihívásokat, nem vállaltam volna annak idején Risztov Éva felkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában