Középpontban a honismeret

2024.04.02. 10:24

Színvonalas prezentációkkal készültek a középiskolások

Hetedik alkalommal hirdetett prezentációs versenyt a megye középiskolás diákjai számára a Vörösmarty Mihály Könyvtár és Fejér Megyei Honismereti Egyesület. A legjobban teljesítő csapatok a személyes részvétellel megrendezett döntőn mérhették össze tudásukat.

Héjj Vivien

A dobogó legfelső fokán a móri Táncsics Mihály Gimnázium csapata állhatott

Fotó: Belinszki János

A verseny témái az eddigi évekhez hasonlóak voltak, egy Fejér vármegyei település története, nevezetességei, természeti értékei, ma is élő hagyományai, híres emberei, sportélete, neves sportoló bemutatása, vagy iskolatörténet. A könyvtár és az egyesület felhívására hat pályamunka érkezett.

A Honismeret napja alkalmából megrendezett döntőre Mórról, Sárbogárdról és Székesfehérvárról érkező háromfős csapatok szálltak versenybe a dobogóért és az értékes nyereményekért a könyvtár olvasótermében. A diákok munkáját szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai voltak: Váczi Márk topográfus, történész és néprajzkutató, Braun Barbara a Fejér Megyei Honismereti Egyesület, és Bertalan Orsolya a Vörösmarty Mihály Könyvtár képviseletében. Az ítészeknek nem volt könnyű dolguk, a prezentációk témaválasztása, kidolgozása és előadása minden csapat esetén rendkívül színvonalas volt.

Második helyen végzett a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium Pindúr Pandúr csapata
Fotó: Belinszki János

A jelenlévők hallhattak előadást a Balatoni csata megyei vonatkozású emlékeiről, Gagarin sárbogárdi látogatásáról, a hatvanpusztai Szávozd család sorstragédiájáról, a sínek páncélosairól, Kossuth Zsuzsanna és Krausz Ferenc életéről. 

A prezentációs verseny döntőjében harmadik helyen végzett a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium PanzerShrek csapata (A sínek páncélosai: páncélvonatok a Fejér vármegyei harcokban 1944-45-ben), felkészítő pedagógus: Gráczer László. Az ezüstérmet a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium Pindúr Pandúr csapata érdemelte ki (Kossuth Zsuzsanna és Sárbogárd – Az utókor emlékezete), felkészítő pedagógus: Gráczer László. A dobogó legfelső fokán a móri Táncsics Mihály Gimnázium csapata állhatott, akik városuk és iskolájuk büszkeségéről Krausz Ferencről tartottak egy roppant színvonalas prezentációt, (Krausz Ferenc, a világhírű Móri), felkészítő pedagógus: Fiedler Albert. A csapatok prezentációi bárki számára elérhetőek, megtekinthetőek a helyismeret.vmk.hu oldalon.

Harmadik helyezést ért el a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium PanzerShrek csapata
Fotó: Belinszki János

Az első helyezett csapat és felkészítő pedagógusa a könyvtár ajándékcsomagját és a Honismereti Szövetség felajánlásaként ingyenes részvételi lehetőséget kapott a XXVIII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián, melyet augusztus 5–9. között Nyíregyházán rendeznek. Természetesen senki nem távozott üres kézzel, a csapatok és az őket felkészítő tanárok munkáját értékes könyvjutalmakkal, ajándéktárgyakkal díjazták a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában