Alkotó a közösség

2024.04.02. 12:00

Okkal lett a művelődési ház Minősített Közösségi Színtér Bakonycsernyén (galéria)

Igazi közösségépítő hangulat volt a Nemzeti Művelődési Intézet által indított „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” kiállításának projektzáró megnyitóján, melyen a Baba-mama horgolás, a Vesszőfonás és a Quilling Aszakkör alkotásait nézhették meg az érdeklődők.

Palocsai Jenő

Császárné Pap Csilla, Nagyné Rácz Mária, Kunné Pácser Mónika, Dénes Mihályné, Kolozsvári Ildikó, Kövesi Tiborné, Hagymási Kriszta, Csepregi Eszter, Turják Barbara, Palik Kitti, Turjákné Szentesi Ilona művelődésszervező.

Fotó: Művelődési Ház

A legkülönbözőbb kulturális események, ünnepek, változatos tánccsoportok fellépő és gyakorló helye a művelődési ház Bakonycsernyén. Az intézmény legutóbb egy olyan projekt zárását ünnepelte, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet által indított.

–Nehéz időket éltek meg a nemzeti kulturális intézmények, közösségi színterek az elmúlt néhány évben a 2020-ban kitört Covid19 járvány következtében, melynek korlátozásai helyi művelődési házunkat sem kímélték. Ennek ellensúlyozására 2021-ben a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott 5000 szakköri tevékenység támogatására, melynek célja a művelődő közösségek megalakulásának elősegítése volt, az internet segítségével bevonni a szakköri tagokat, az érdeklődőket, a látogatókat az alkotó munkába, ismét életre kelteni a közösségeket, a közösségi életet. Az Aszakköri tevékenység elindításával az intézet fő célja a közösségépítés volt, a helyi identitás erősítése, szemléletformálás, a figyelem ráirányítása meglévő értékeinkre, valamint az aktív közösségi együttműködések elősegítése–fogalmazott megnyitó beszédében Turjákné Szentesi Ilona művelődésszervező.

Fotó: Művelődési Ház

A csernyei közösség rendkívül aktív volt, még a vírussal nehezített körülmények között is. A 2022. évi szakköri közösségek és tevékenységek is erősen hozzájárultak ahhoz, hogy az idei év elején, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, Závogyán Magdolna Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkár Minősített Közösségi Színtér Címet adományozta a csernyei művelődési háznak.

A „Minősített Közösségi Színtér Cím” azoknak a közösségi színtereknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A csernyei művelődési házban már tavaly októbertől az alkotásé volt a főszerep, ugyanis 5-5 fő részvételével, 20 héten keresztül szerdai és pénteki napokon lázas munka folyt az intézményben. Az első alkalmak az alapok elsajátításával teltek, majd hétről hétre olyan csodás használati tárgyak készültek, mint a vesszőkosarak, gyümölcsös tálak, tiszavirág és a levendulaszedő kosarak, gazdasági kosarak, illetve vékák, emellett babaápolási eszközök is kikerültek a szakköri tagok fürge ujjai alól.

Fotó: Művelődési Ház

A programot lezáró eseményen a művelődészervező köszönetet mondott a vesszőfonó és a quilling szakkörben végzett munkájáért Hagymási Krisztának, valamint Kolozsvári Ildikónak, aki a baba-mama horgolás szakkör mentori feladatait vállalta és végezte el.

–Csodásan indult a 2024-es évünk, hiszen a sikerek, elismerések sora nem ért véget. Tavaly decemberben a Nemzeti Művelődési Intézet a magyar népmesékhez kapcsolódva „Egyszer volt, hol nem volt” elnevezéssel alkotópályázatot hirdetett a szakköri közösségek számára. Pályázni lehetett bármilyen szakkörön készített alkotással, amelyet a magyar népmesék világa, szimbolikája, történetei, mesefigurái ihlettek. Baba-mama horgolás szakköri tagjaink a pályázati felhívást meghallva úgy döntöttek, hogy megmérettetik magukat, kézimunka tudományukat. Február végén érkezett a jó hír, hogy a pályázatra beküldött alkotássorozatunkat a NESZ szakértő zsűrije pozitív értékelésben részesítette, így idén március 12-én megnyílt a kiállítás a Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki Székházában–mondta büszkén a művelődésszervező.

Ezzel még nem ürült ki a csernyei művház tarsolya, ugyanis az ünnepi program részeként Bakonyi Zoltán, elszármazott bakonycsernyei lakos látványfonásban mutatta be, hogyan is készült egykor és hogyan készül még ma is a Csernyén csak vékaként nevezett gazdasági kosár. A szakembertől tanácsokat is kérhettek az érdeklődők, miközben apró praktikákat is elleshettek.

Fotó: Művelődési Ház

Az Aszakköri programsorozat záróprojektje egyben tavasz-, és húsvétköszöntő ünnepi kiállítás is volt. Ennek kapcsán, az ünnepi műsorban a Holdviola kiscsoportos, valamint Dream Team nagycsoportos növendékei léptek fel. Ám még az ünnepi műsor előtt Major Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Vármegyei Igazgatóságának módszertani referense köszöntötte a vendégeket és a szakköri tagokat.

A helyiek munkáiból készült kiállítás nem csak egy napra szólt, így aki nem tudta megnézni, a művelődési házban, vagyis a Minősített Közösségi Színtérben megtekintheti április 11-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában