Régészként lát és láttat fotóin az alkotó

2024.03.15. 13:00

Fotók a bicskei A Fogadó gerendái alatt

Nádor Géza nagy méretű fotóin felnagyítja az épületek rusztikus részleteit, ahogy valójában nem láthatjuk messziről. Az alkotó régész végzettsége alapján és látásmódja szerint vezeti tekintetünket.

Zsohár Melinda

Fotó: Takács József

A bicskei Báder Antal étterme, fogadója nem régi épületben nyílt meg a vállalkozói „hőskorban” az út mentén. A tulajdonos személye fogalommá lett, s éttermébe nemcsak a jó konyhája miatt jártak sokan helyiek és átutazók, hanem mert sajátos miliőt alakított ki gyűjtőszenvedélye kincseiből. Népi kerámiák, festmények, kisebb mezőgazdasági eszközök, a múlt üzenetét hordozó, egyedi használati tárgyak eklektikus összhangjában ettek-ittak, báloztak, esküvőztek, évfordulóztak összeszokott és alkalmi társaságok. De elment az idő, Báder úr fogadóját megvette egy hozzá hasonlóan elkötelezett és szenvedélyes szakács, vadász, magyarkutya-rajongó és lovas ember, nem mellesleg bankár, a Bicskéhez és a környékhez kötődő Vida József, s ő is megnyitotta éttermét. Törte a fejét új néven, de a legjobbnak mégis a régi bizonyult, de immár hozzá kötődően: A Fogadó, nagy A-val és nagy F-fel.

Fotó: Takács József

Az átalakított fogadó, ha lehet, még rusztikusabbá vált látványában, ötvözve a modern dizájnt a hagyományos építőanyagokkal, fával, kővel, kovácsoltvassal. Valamiképpen a konyhája is ilyen Vida Józsefnek: tradicionális alapanyagok és étkek újragondolva, felfrissítve, vaddal, hallal feldúsítva. Az emeleten ó, robosztus gerendák, mintha csak a tetőt tartanák, pedig a többszázéves, vastag törzsű fák inkább az erdők hangulatát őrzik, nem a statikát szolgálják. Vagy igen? Mindenesetre Vida József a vendégmarasztaló hangulatot fokozni kívánta, s ebben jól egymásra találtak fiatal cégvezetőjével, Görözdi Dániellel. Kulturális, művészi missziót terveztek, amelynek első alkalmával, egy fotókiállítással megadták az alaphangulatot. A dunakeszi illetőségű Nádor Géza képein épületrészletek láthatóak olyan nagyságban, ahogyan egyébként nem láthatjuk. Mert nemcsak felnagyítja a képeken az említett részletet, hanem közel is hozza éppen a templom oromzatának alulról kémlelt, kicsi, de fontos darabkáját.

Fotó: Takács József

Takács József művelődésiház-igazgató és Bálint Istvánné bicskei polgármester hívták fel a figyelmet a kamarakiállítás megnyitóján ezekre a bizonyos részletekre. A polgármester meghatottan fedezte fel a katolikus templom fenti keresztjét, ablakszegletét, Teréz anya tekintetét a szoborba faragva. Az 1957-es születésű Nádor Géza szemléletmódja persze nem véletlenül ilyen, annak idején régész szakon végzett az ELTE-n - akkor szinte lehetetlen volt bejutni az egyetemnek e stúdiumára. Kivételesen, alig páran diplomáztak, s aztán alig volt állás és kutatási lehetőség e kicsiny, lerekesztett országban. A fiatal Nádor Géza így lett az évtizedek alatt könyvtáros, majd nyomdai szakember, szerkesztő, később „kulturális vállalkozó”, s a gyorsan alakuló, igényes civil szervezetek tagja, motorja, menedzsere. És érmet gyűjtött, iparművészeti tevékenységeket végzett, textiltervező művész feleségével együtt. A fotózás régi és nagy szerelem volt és maradt, mindig szakított rá időt. S azt és úgy fotózta, amit szeretett. A régész szeme meglátta, a fotós elkattintotta, s a falra kitehető képek festmények módjára is képesek hatni. Szemlélődő beállítottság, mondja magáról. Nem nyúl bele a valóságba a mai technikákkal sem, teszi hozzá, de szereti a szimmetriát, és meg is találja azt. Megmutatja másoknak, mit látott, s mit fedezett fel. A Fogadó emeletén meggyőződhetnek róla a betérők.

Fotó: Takács József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában