Könyvbemutató

2024.02.16. 20:08

Életjáték: Csákváron mutatták be a Faragó Andrásról megjelent könyvet

El tudják képzelni, hogy hangozhat japánul Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjéből a Jaj, mama című szám, vagy németül a Jaj cica eszem azt a csöpp kis szád? Nos, akik részt vettek péntek este Csákváron az Életjáték című könyv bemutatóján, ezt is meghallgathatták.

Borsányi Bea

Topy 40 kilót fogyott, de csak a külseje változott, a humora és a hangja a régi

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Faragó András a Budapesti Operettszínház művésze, az Angyalbőrben című sorozatban Mamut, az operettben Miska, a színházban Zorba, a Gálvölgyi Showban „Gyúrunk vazze”, a Valami Amerika filmsorozatban Mónika. Mindezek mellett, hazánk egyik legismertebb, legtöbbet foglalkoztatott szinkronhangja. A művész, ismert becenevén Topy – aki valóban a Muppet Show Topy mackójáról kapta ezt a nevet – volt a vendége a csákvári Floriana Könyvtár és Közösségi Ház pénteki író-olvasó találkozójának. 

Az apropót a tavaly decemberben megjelent, róla szóló Életjáték című kötet adta, amelynek két szerzője Lakatos András és Illés György. Előbbi szintén részt vett a beszélgetésen. A bevezetőből kiderült, a könyv ötlete egy kettejük között lezajlott több órás, jókedvű, sztorikkal teletűzdelt találkozó végén született meg. Ami a tartalmát illeti – ahogy Lakatos András elmondta - egyharmad része a művészt és szakmai pályafutását bemutató hagyományos életrajz, egyharmada portrériport, melyben barátai, pályatársai, családtagjai mondanak történeteket Topyról. Mesél a művésszel kapcsolatos érzéseiről, a hozzá fűződő viszonyáról többek között Szinetár Miklós, Kállay Bori, Gálvölgyi János, de a csákvári Rátonyi Róbert Színház művészeti vezetője, Teremi Trixi is. A könyv maradék egyharmada Faragó Andrásról készült fotókból áll kicsi gyerekkorától kezdve egészen a mai napig bezárólag. 

A kötetben nyilván benne vannak a művész saját visszaemlékezései, őszinte és kitárulkozó gondolatai is, melyekben szó esik életmódváltásáról és nagy fogyásáról (40 kg-ot adott le), a rengeteg sztorin keresztül pedig bepillantást nyerhetünk többek között a színházi kulisszatitkokba és a szinkronkészítés rejtelmeibe is. A mély gondolatok mellett pedig ott van a humor, amiből nem volt hiány a péntek esti könyvbemutatón sem, ahol számos történet került elő a több mint 40 éve pályán lévő színész életéből, aki márciusban tölti be 60. életévét. 

Lakatos András (b) és Faragó András Csákváron
Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában