Generációk nőttek fel a történetein

2024.02.23. 13:00

Csukás István mesehősei elevenednek meg Előszálláson

Csukás István Magyarország egyik legnagyobb mesélője, kedves történeteit, bájos figuráit szinte mindenki ismeri. Ennek állít emléket az a kvíz, amelyet Tábiné Nyúl Gabriella előszállási könyvtáros állított össze a nemzet művészének tiszteletére, már a különleges dekoráció is elkészült.

Kecskés Zoltán

A könyvtárban található Csukás István alkotások már kiállítva.

Fotó: Tábiné Nyúl Gabriella

– A rendkívüliek egyike volt – kezdte beszélgetésünket Tábiné Nyúl Gabriella, aki számára még mindig hihetetelen, hogy február 24-én már négy éve lesz, hogy  elment mindenki mesélője. Azok közé tartozott, aki történeteivel, mesefiguráival egyszerre talált utat a gyermekek és a felnőttek szívéhez. Így nem volt kérdés, hogy magam módján, az előszállásiakkal együtt szeretnék tisztelettel adózni emlékének.

Kérdésemre, hogy mégis mennyi és milyen kutatómunka segítette a kérdések összeállításában, a következőt felelte:

– A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia egy listát tesz közzé minden évben hónapra lebontva írók, költők születésének vagy halálának évfordulójáról. Csukás István 2020. február 24-én hunyt el, tehát 4 évvel ezelőtt. Ezekből a listákból szoktam én a munkatervembe belevenni azokat, akiknek a könyvei megtalálhatók a könyvtár polcain. És könyvajánlóval egybekötve mindig készítek egy kis kvízt is. Mivel nekem szívügyem az olvasás népszerűsítése, megszerettetése, örömmel kínálok egy kis kikapcsolódási lehetőséget. Mindennap próbálok adni valamit az olvasóimnak, leendő olvasóimnak a kezébe. Pénteken, azaz ma például a Digitális Irodalmi Akadémia weboldalát fogom ajánlani, ahol Csukás István szinte összes alkotása fent van és olvasható is. De a youtube-on is sok interjú, hangoskönyv és a meséi is elérhetőek. Ezt majd hétvégi program lehetőségként ajánlom. És mint azt  mondtam is, Csukás István generációk gyermekirodalmának meghatározó alakja, Süsü a sárkány, Mirr-murr, Gombúc Artúr, a Nagy Ho-ho-ho-horgász és sok más mesehős alakjának megtermője.  Az elmúlt fél évszázadban sok gyerek nőtt fel a történeteiken. A kvíz segítségével mindenki tesztelheti tudását. Hajrá!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában