Évforduló

2023.12.02. 14:30

Vörösmartyt idézték a születésnap előtt

A Szózat költőjét, a magyar drámairodalom jeles XIX. századi alakját, Vörösmarty Mihályt idézték meg egy csütörtöki irodalmi esten Székesfehérváron.

Bokros Judit

Szörényi László a Királykút Emlékházban rendezett esten

Fotó: Lőrincz Miklós/SZKKK

Az egykori Pusztanyéken (ma Kápolnásnyék) 1800. december 1-én született Vörösmarty Mihály. A róla elnevezett társaság, valamint a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) szervezésében volt irodalmi program a Királykút Emlékházban csütörtökön, a születésnap előestéjén.

A házigazda Bakonyi István irodalomtörténész vendége ezúttal a Széchenyi-díjas Szörényi László irodalomtörténész volt, aki Vörösmarty Mihályról beszélt. Megemlítette például a "Ragyognak tettei ...". Tanulmányok Vörösmartyról című kötetet, amelyet székesfehérvári támogatással adtak ki még az '70-es években. 

Ezt azonban az akkori rendszer nem nézte jó szemmel, így a szerzőket és a szerkesztőket feljelentették, a könyvet pedig bezúzták, csak húsz példány maradt belőle. Már csak ezért is érdekes lehet forgatni, ha valaki hozzájut - utalt rá Szörényi László, aki az esten még több vonatkozásban beszélt Vörösmartyról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában