Kiállításmegnyitó

2023.12.08. 13:00

Anya és lánya közös kiállítása az Etyeki Műhely Galériában

December 9-én 15 órakor nyílik az Etyeki Műhely Galériában Petrás Mária, Magyar Örökség és Príma Primissima-díjas keramikus, népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és lánya, Petrás Alina, Szervátiusz Jenő-díjas keramikus, népdalénekes közös kiállítása.

Borsányi Bea

Petrás Alinának (b) és Petrás Máriának több közös kiállítása is volt már

Fotó: magyarkurir.hu

Petrás Mária 1957-ben született a Bákó megyei Diószénben, Romániában. Szülei tősgyökeres, moldvai csángó földművesek voltak, akik nyolc gyermeket neveltek fel. Tehetsége ellenére a művészi pályán csak jóval később, Alina lánya születése után indult el a 80-as évek végén. 2001 óta Pomázon él, ahol saját műtermében dolgozik. Elsősorban figurális kerámiákat készít, biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg. Számos kiállítása mellett köztéri alkotások is köthetők a nevéhez, így pl. Száron ő készítette el a felújított keresztút stációinak kerámiaképeit. Az ő nyomdokaiba lépett lánya, Alina, akiből szintén keramikus lett, ám témáikban, megközelítéseikben anya és lánya különböznek egymástól. Alinát a kezdetektől a magyar motívumok, a jelképek világa foglalkoztatja és érdekli a magyar mondavilág.

A megnyitón köszöntőt mond Lucza Gyula, az Etyeki Műhely Alapítvány kuratóriumi elnöke, a kiállítást a kurátor, Csáji László Koppány, író, néprajzkutató, kulturális antropológus, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója nyitja meg. Ezt követően, 16.30 órakor Petrás Mária és zenész barátai közreműködésével kezdődik az adventi koncert.

Petrás Mária – ének, dob 

Petrás Alina – ének

Kiss Krisztián – koboz

Nagy Koppány- koboz, ud

Nyíri László – hegedű

Martus Éva - tekerő

Pánczél Kristóf – orgona

A kiállítást 2024. január 12-ig, kedd-péntek 10-17 óra között, vagy előzetes egyeztetés alapján lehet megtekinteni, amihez a 20/622-8123-es mobilszámon, vagy a [email protected] e-mail címen tudják felvenni a galériával a kapcsolatot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában