Könyvklub

2023.11.01. 12:30

Világirodalmi izgalmak Bakonykútiban

Október végén ismét összegyűltek a könyvbarátok a közösségi házban lévő könyvtárban, ezúttal a magyar és a világirodalom legszebb, legizgalmasabb novelláiról esett szó.

Gajdó Ágnes

Fotó: Gajdó Ágnes

Kilenc hónappal ezelőtt született meg a gondolat a bakonykúti irodalombarátok fejében, hogy bizony jó volna, ha havonta legalább egyszer találkoznának, és megosztanák egymással kedvelt olvasmányaikat. Beszélgettek már kötelező olvasmányokról, gyerekkori kedvencekről, nyári kánikulában olvasható szórakoztató irodalomról, megfilmesített regényekről – és október végén novellákról.

A novella különleges műfaj. Tömörsége miatt sokkal szívbemarkolóbb lehet, mint egy nagyregény. Az ókori irodalomban még hosszabb epikai művekben szereplő epizódként találkozhatunk elbeszéléssel, ilyen például Petronius Satyriconjában az epheszoszi özvegyasszony története. A novella később önálló műfajjá vált, Boccaccio Dekameronjának köszönhetően. A bakonykúti könyvklub rendezvényén minderről szó esett, elsősorban az irodalmat tanító Horváth Istvánné Klári jóvoltából, aki nemcsak a műfaj történetét vázolta, hanem az általa kedvelt Mikszáth-elbeszélések közül választott is egyet, a Tót atyafiak kötetben 1881-ben megjelent Az a fekete folt címűt, amit felolvasott és értelmezett. Ugyancsak ő osztotta meg a hallgatósággal Rényi Ádám felnőtt mesekönyvéből az Osztálytalálkozó című írást, ami iskolájában érettségi tétel lesz. A találkozón szóba kerültek Tamási Áron ízes nyelvezetű, anekdotikusan játékos, balladás-tragikus történetei, Háy János és Dragomán György novellái, Örkény István egypercesei, Csáth Géza elbeszélései, Kosztolányi Dezső Barkochbája, melyben József Attila életének egyik epizódja lelhető föl.

A jó hangulatú délutánon a résztvevők megállapodtak abban, hogy a novemberi ködös napokhoz jól illik a krimi műfaja, így legközelebb a legkülönfélébb bűnügyi történetek kerülnek terítékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában