Programajánló

2023.11.30. 10:00

Adventi programok Fehérváron

Székesfehérvár ünnepi díszbe öltözött belvárosában a négy adventi hétvégén egyebek között karácsonyi hangulatú kiskoncertek szórakoztatják az érdeklődőket, a hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai adnak műsort a színpadon. A Városház téren felépített betlehem előtt felidézik a bibliai történetet, a város karácsonyfája körül mesebeli gőzös zakatol. A megyeszékhely adventi naptárában minden nap kinyílik egy ablak. (Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ.)

V. Varga József

Mesebeli gőzös a város karácsonyfája alatt

Fotó: SZKKK

Állandó programok:

   Mesebeli gőzös a város karácsonyfája alatt: hétköznapokon 16–19 óra, valamint a színpadon zajló délelőtti gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra között, szombaton és vasárnap 16–20 óra között.

   Meglepetés minden napra: élő adventi naptár december 1-jétől 23-áig 17.30-kor a városháza ablakaiban.

   Manóváros a Vasvári Pál utcában. Idén is manóházak ablakain át lehet bekukucskálni az apró otthonokba, ahol a játékok élnek.

   Közösségi karácsonyfák a Zichy ligetben. A liget szélén 10 formás kis fenyőfa várja, hogy a fehérváriak saját készítésű díszeikkel karácsonyfává varázsolják őket.

   Édes-mézes Fehérvár – mézeskalács város a városháza I. emeletén. Illatos, édes és a miénk, hiszen fehérvári családok, baráti társaságok és közösségek vettek részt a mézeskalácsból épült város házainak elkészítésében, díszítésében. Az „édes” várost december 4–22. között lehet megtekinteni a városháza 1. épületének emeletén, hétköznapokon 9–18 óra között.

   Fotópontok a Belvárosban. A fotópontokon készült képeket szívesen viszik haza, küldik tovább a családok. A jégkunyhó, a berendezett iglu a Hotel Mercure Székesfehérvár Magyar Király előtt áll advent idején. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épülete mögött, a várkörúti buszmegállóban ugyancsak fotópont várja az arra járókat.

   Kisfenyők a Hősök terén. Az otthoni karácsonyfák díszítéséhez is ötletet adhatnak a téren, a „Fekvő katona szobránál” álló karácsonyfák, amelyeket a város virágkötői öltöztetnek ünnepi díszbe.

   Adventi vásár 2024. január 1-jéig a belvárosban.

   További programok:

   Betlehemi szép csillag adventi kézműves kiállítás, valamint a 25 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak betlehemei Radetzky Jenőné gyűjteményéből a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban december 2-ától 20-áig, hétfőtől szombatig 13–17 óra és vasárnap 15–17 óra között.

   Mesés adventi varázslat. Tüske Csilla horgolt mese- és állatfigurái havas tájakon a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában december 1-jétől 22-éig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

   Kiállítás Kokas Jenőné mézeskalács figuráiból a VMK Széna téri Tagkönyvtárában december 5-étől 29-éig.

   Téli tárlat: a Székesfehérvári Művészek Társaságának csoportos kiállítása a Pelikán Galériában december 22-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

   Élő adventi naptár a VMK könyvtárainak ablakaiban december 1-jétől 27-éig. 

 

   December 1. (péntek)

   17–21 óra: Interaktív játékos vetítés (Varkocs-szobor). Falvay Miklós médiaművész fényjátéka. Kicsiknek és nagyoknak is mókás perceket szerez a kinect játék, amelyben hópelyhekre „vadászhatnak”.

   17.30, 18, 18.30 és 19 óra: Ikarus Mikulásjárat (a belváros körül). December 1–4. között kisebb utazásra viszi az érdeklődőket az Ikarus adventi fényekkel feldíszített elektromos busza. A fényjárat pénteken és hétfőn 17.30, 18, 18.30 és 19 órakor, szombaton és vasárnap 16 és 19 óra között félóránként indul a József Attila utcából, a Skála Áruház és az ügyeletes gyógyszertár közötti útszakaszról, és ide is érkezik vissza. (A járatra minden regisztrációs jegy elkelt.)

   További programok:

   16 óra: Hogy jól induljon az advent! Anya-lánya workshop. Stílustanácsadás, körömfestés, kézmasszázs, karácsonyfadíszek készítése (Öreghegyi Közösségi Ház).

   18 óra: Adventi jótékonysági est a Kárpátaljai Református Egyházkerület Mandulafa Idősek Otthona (Beregszász) és a Munkácsi Szent Erzsébet Karitász támogatására (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház).

   19 óra: Adventi hangverseny. Közreműködik: a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, Jónás Krisztina (szoprán), Radics Éva (mezzoszoprán), Fehér Adrienn (alt), Rezsnyák Róbert (bariton), Tóth Marcell (zongora). Vezényel: Ruff Tamás. (Szent István Király-bazilika.)

 

   December 2. (szombat)

   17–21 óra: Interaktív játékos vetítés (Varkocs-szobor). 

   16, 16.30, 17, 17.30, 18, 18.30 és 19 óra: Ikarus Mikulásjárat. (A járatra minden regisztrációs jegy elkelt.)

   17.30 óra: Élő adventi naptár (városháza ablakai).   

   További programok: 

   10–12 óra: Adventi készülődés a VMK gyermekrészlegén (Oskola utca 7. I. emelet). Boldizsár Ildikó: Igazi karácsony. Mesehallgatás és karácsonyi mécses készítése.

   10–12 óra: Karácsonyi készülődés a VMK Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárában. Kézműves-foglalkozás Koncz Évával. Varázsdoboz és mini koszorú készítése.

   10–12 óra: Kézműves karácsony gyerekeknek (VMK Mészöly Géza utcai Tagkönyvtára).

   10–19 óra: Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki palota, Adventi udvar).

   11 óra: A 21. Betlehemi szép csillag pályázat és kiállítás megnyitója. Megtekinthető december 20-áig, hétfőtől szombatig 10–17 óra, vasárnap 15–17 óra között (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház).

   16 óra: Adventi séta. Hangolódjunk közösen az ünnepekre, fedezzük fel együtt a fényárban úszó belváros adventi szépségeit az Egyházmegyei Múzeum – Manóváros (Vasvári Pál utca) – Romkert – Püspöki palota – Szent István Király Múzeum Rendház épülete útvonalon. (Indulás a Tourinform irodától.)

   16.30 óra: Adventi gyertyagyújtás Spányi Antal megyés püspök adventi gondolataival; a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak műsora (Püspöki palota, Adventi udvar).

   16.30, 17.20 és 18 óra: Adventi fényvonat a Várkörúton és a Zichy-liget körül. (Indulás a Városház térről.)

   17 órától: Mikulás táncház a Malom utcai Táncházban. 17 óra: Kézműves foglalkozás Pintérné Markovich Marcella vezetésével. 18 óra: Mikulás-váró. Népi gyermekjátszó Bókáné Zemancsek Edit vezetésével. 19.30 óra: Tánctanítás: nagyecsedi táncok. 20.30 óra: Táncházi mulatság a Galiba zenekarral. Házigazda: Németh Gergő. (Alba Regia Táncegyesület, művészeti menedzser: Majoros Andor.)

 

   December 3. (vasárnap)

   17–20 óra: Interaktív játékos vetítés (Varkocs-szobor).

   16, 16.30, 17, 17.30, 18, 18.30 és 19 óra: Ikarus Mikulásjárat. (A járatra minden regisztrációs jegy elkelt.)

   17.30 óra: Élő adventi naptár (városháza ablakai).

   17.45 óra: Kisangyalok kara (színpad, Városház tér). Tizenhárom iskola 550 diákja énekel idén az első vasárnapon, a gyertyagyújtás előtt. Karnagy: Polgár Zoltánné. A dalokat hangszerelte: Cserta Balázs.

   18 óra: A város adventi koszorúján Cser-Palkovics András polgármester és Tóth Tamás atya gyújtja meg az első gyertyát, majd a polgármester a Kisangyalok karának néhány tagjával közösen kapcsolja fel az ünnepi fényeket (színpad, Városház tér).

   18.10 óra: Radics Gigi koncertje.

   További programok:

   8–12 óra: Újszövetség maraton (Vörösmarty Színház). 8 óra: Közös gyertyagyújtás. 8.15 órától: A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával Jézus életét idézik meg a felolvasók. A felolvasások között a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és a Vox Mirabilis Kamarakórus műsora. 

   10 óra: Ölelés az elfogadásért. Az Országalma jelképes átölelése, majd a város fogyatékossággal élők képzését folytató intézményeiből érkezett növendékek műsorai a színpadon a fogyatékossággal élők világnapján (Városház tér).

   10–19 óra: Jótékonysági és kézműves vásár (Püspöki palota, Adventi udvar).

   11 óra: Mikulásgyár 4.0. Zenés Mikulás-váró műsor (Igéző).

   14 óra: Németh Juci és G. Szabó Hunor adventi koncertje (Hetedhét Játékmúzeum).

   16 óra: Karácsonyi különlegességek. Gyógynövényes finomságok. Lencsés Rita gyógynövényszakértő előadása (Fekete Sas Patikamúzeum).

   16.30, 17.20 és 18 óra: Adventi fényvonat. 

   17 óra: A Stringers Vonósnégyes koncertje (Hetedhét Játékmúzeum).

 

   December 4. (hétfő)

   17.30 óra: Élő adventi naptár (városháza ablakai).

   17.30, 18, 18.30 és 19 óra: Ikarus Mikulásjárat. (A járatra minden regisztrációs jegy elkelt.)

   További program:

   12 óra: PartiTúra ifjúsági koncertsorozat: Amerika hangja. Alba Regia Szimfonikus Zenekar. (ARSO-székház.) Műsoron: Sosztakovics: Jazz-szvit (részlet). George Gershwin: Lullaby for String Orchestra. Scott Joplin: Három ragtime. Csengery Dániel: Concertino.Zequinha de Abreu: Tico-tico. Közreműködik: Vasvári Tamás (zongora). Vezényel: Tóth-Vajna Gergely. A koncert házigazdája: Dobri Dániel kortárs művészeti vezető. (Kedden is.)

 

   December 5. (kedd)

   17.30 óra: Élő adventi naptár (városháza ablakai).

   További programok: 

   16 óra: Ikarus Mikulásjárat Feketehegy-Szárazréten (Indulás és érkezés: Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar). (Minden hely elkelt.)

   17.30 óra: Mikulás-váró (Székesfehérvár-Csala, Csalai Közösségi Tér). (Minden hely elkelt.)

 

   December 6. (szerda)

   16–19 óra: Mikulás a Városház téren. A nagyszakállú játékokkal, ajándékokkal, zenés műsorral várja a gyerekeket a színpad előtt.

   17.30 óra:  Élő adventi naptár (városháza ablakai).

   További programok:   

   15–19 óra: Találkozz a Mikulással Maroshegyen! A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár épülete elől indul a hintó, mely ünnepi dallamokkal és szaloncukorral érkezik az utcákba, hogy a hófehér szakállú több helyen is fogadja a gyerekek énekét, köszöntését.

   17.30 óra: Mikulás-váró (Székesfehérvár-Kisfalud, Kisfaludi Közösségi Ház). (Minden hely elkelt.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában