Szenzációs leletek

2023.10.15. 15:30

Szent István elveszett kincsei kerültek elő és még annál is több!

Szent István király első ezüstdénárja mellett számos más tárgy került elő nemrégiben a szomszédos vármegyében, amik újraírhatják Veszprém és egész Magyarország történelmét.

Hajdú Marianna

Újkori fazekak és kancsó a Simon-ház hátsó udvarán feltárt emésztőaknából

Forrás: Duong Li Eszter, Kristóf Virág

VEOL exkluzív beszámolója szerint a régészek által feltárt tárgyak egy rég elfeledett kor hű képét festik elénk.

Több mint egy érme

A veszprémi ásatások során előkerült tárgyak között a legértékesebb lelet kétségkívül Szent István király ezüstdénárja. De nem ez az egyetlen tárgy, ami izgalmat csempész a történetbe! A régészek kerámia edényeket, egy épségben megmaradt Árpád-kori fazekat, valamint egy falmaradványt is találtak, amelynek mindegyike betekintést enged abba, hogyan is éltek, dolgoztak, és milyen tárgyakat vettek körül az emberek ebben a titokzatos korban.

Szent István ezüstdénárja
Forrás: Duong Li Eszter, Kristóf Virág

Mindennapi élet a középkorban

Nem csupán a királyi kincsek találtak új otthonra a veszprémi múzeumban. A hétköznapok tárgyai, mint a kerámia edények és a fazekak, fontos szerepet játszanak a történelem rekonstruálásában. Ezek a leletek betekintést nyújtanak, hogy milyenek lehettek az akkori otthonok, milyen volt a középkori emberek mindennapi élete, mivel főztek, milyen edényekben tárolták ételeiket, és hogyan alakították őket.

Üvegcsék a Simon ház hátsó udvarán feltárt újkori emésztőaknából
Forrás: Duong Li Eszter, Kristóf Virág

A régészeti módszerek csodái

A cikk kiemeli, hogy a modern régészeti technikák, mint a talajradaros vizsgálatok és a 3D-s képalkotás, nélkülözhetetlenek voltak ezen tárgyak felfedezésében. Ezek a módszerek nem csak a tárgyak pontos helyzetének meghatározásában voltak segítségül, hanem abban is, hogy a régészek mélyebbre ássanak anélkül, hogy kárt tennének a történelmi leletekben.

Bekarcolt díszű hajtű 'MAGDALENA' felirattal a 17-18. századból
Forrás: Duong Li Eszter, Kristóf Virág

A történelem új fejezete

A veszprémi leletek nem csak helyi jelentőségűek. A Szent István királyhoz köthető tárgyak, valamint a középkori élet hétköznapi tárgyainak felfedezése új fényt vet a régió, Székesfehérvár, sőt, az egész ország történelmére. A jövőbeli kutatások és a további ásatások több izgalmas felfedezést ígérnek, tovább gazdagíthatják Magyarország és nem utolsó sorban Fehérvár és Fejér vármegye történelmi örökségét.

Forrás: veol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában