Az egyéni kiállításon bemutatott művek az elmúlt két évben készültek

2023.10.12. 14:00

Érzéki, érzékeny pillanatok Cservenka Edit képein

Egészen nagy és kicsi festmények is láthatók Cservenka Edit festőművész még e hét péntekig nyitva tartó kiállításán. Az alkotások mérettől függetlenül meggyőzőek, izgalmasak.

Bokros Judit

A Mind megette 2. című festmény. Cservenka Edit friss képeket állított ki az elmúlt két évből

Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

Már a Pelikán Galéria ablakain bekukucskálva is jól látszanak az impozáns méretű képek, amelyek élénk színekkel, kavargó formákkal hívják fel magukra a figyelmet. Persze, mindenképpen bent, a galéria három fehér falú terében érdemes megnézni a festményeket, s felfedezni, kibogarászni rajtuk a különböző alakokat. Már amennyiben ki lehet, ugyanis Cservenka Edit képeit nézve nem mindig eldönthető, mit is ábrázolnak pontosan. A Pillanatokig időzni itt című tárlaton (kurátor: Fazakas Réka) bemutatott művek egyszerre kitárulkozóak és titokzatosak: érzéki tapasztalásokat, bonyolult viszonyokat, kapcsolódásokat sejtetnek. Nem mindig pozitív értelemben.

Karok, lábak, mellek, egyéb meztelen testrészek vagy azokra utaló formák jelennek meg előttünk egymásba olvadva, vagy épp ellenkezőleg: egymástól távol, valamiféle szétesettség, feldaraboltság látszatát keltve. A művész erőteljes színekkel dolgozott: többek között lilával, bordóval, rózsaszínnel, sárgával, kékkel – a meleg árnyalatok a húsra emlékeztetnek. Az alakok, illetve az amorf látvány mellett tárgyak is vannak: kanapé például, amely kifejezetten szögletes, stabil hatást kelt.

Balra az Elrebbenő kósza gondolat, jobbra a Mind megette című kép
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

Jók a képcímek is, akár már a tárlat címét adó festményé is: Pillanatokig időzni itt. Aztán: A szerelem szereti szeretni a szerelmet, Örökké vágyakozva, Mindent akartunk, Mind megette, Éjjeli pánik - és a többi. Árulkodnak a tartalomról persze, lehet fejtegetni, mit üzen a művész.
 

Cservenka Edit tehetséges fiatal alkotó, 2019-ben előbb festő szakon, majd 2020-ban képzőművész-tanár szakon diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Egy ideje a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanára. Jó néhány csoportos kiállítást tudhat maga mögött, és egyéni tárlaton is többször szerepelt. Barcsay-díjas. Székesfehérváron legutóbb a Fejér Vármegyei Tárlaton vehette át Székesfehérvár díját, korábban, 2021-ben pedig a Fehérvár Szalon című kiállításon lett kiemelt díjas Kőnig Frigyes festőművésszel megosztva.

Cservenka Edit festőművész a kiállításmegnyitón
Fotó: Deák Balázs

Önéletrajzában így fogalmaz (a szöveg a Pelikán Galériában is olvasható): „A festés számomra érzéki tapasztalat, amely során a kép a kísérletezések, a véletlenek és a hibák által jön létre. A festmények organikusan, a pillanatnyi érzések ingatag szféráiban formálódnak. A festői impulzust a festék textúrája, formálhatósága, a színek keveredése adja. Az így létrehozott mintázatok és fragmensek különféle asszociációkat keltenek, amelyeket már konkrét képi elemekkel egészítek ki. A véletlenszerű és tudatos ecsetvonások, gesztusok és rétegek egymásra épülnek, sokszor tekervényes szövedéket alkotva a vásznon.”

Érzések, érzékiség, impulzusok, gesztusok, tekervényes szövedék – igen, valóban ezek együttes jelenlétéről tanúskodnak a vásznak.

A tárlat október 13-án, pénteken 18 óráig tart nyitva – lehetőség szerint ne csak pillanatokig időzzenek a galériában…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában