Emlékest beszélgetéssel, könyvbemutatóval és kiállítással

2023.09.16. 20:14

„Tóthlaci”, a kiváló népművelő alakját idézték fel

A Szabadművelődés Háza egykori igazgatója, Tóth László tíz évvel ezelőtt, életének 62. évében hagyta el a földi világot. Egyebek mellett ő álmodta meg a Fehérvári Színjátszók Találkozóját, a közművelődés területén végzett munkája mellett több verseskötet fűződik a nevéhez. Sokan ismerték a városban, de akit érdekelt a művészet és a kulturális élet bármelyik formája, azok közül mindenki.

Tihanyi Tamás

Magyarits András emlékezett Tóth Lászlóra, aki jó érzékkel olyan fiatal kortársakat hívott kiállítani, akik később komoly művészi pályát futottak be. A szombati tárlat ennek állított emléket

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Szombaton képzőművészeti kiállítással, színházi előadással egybekötött emlékünnepségre várták „Tóthlaci” tisztelőit, egykori barátait, akik késő délután a Vörösmarty Színház kávézójában gyülekeztek. Voltak közöttük zenészek, színészek, képzőművészek, fotográfusok, újságírók, a közművelődés legkülönbözőbb területein tevékenykedő pályatársak. Cseh Tamás egyik dala után először Nagy Judit színházi rendező emlékezett az emblematikus népművelőre, majd Magyarits Andrásnak adta át a szót, aki 28 évig dolgozott együtt Tóth Lászlóval. „Mindennél többre értékelte a szabadságot, öntörvényű volt, de nem harcias”, mondta egyebek mellett egykori munkatársáról Magyarits. Aki visszaemlékezését különböző bejátszásokkal színesítette a múltból, felidézve jónéhány székesfehérvári rendezvény sokak számára felejthetetlen pillanatát.  

Az est folytatásaként a Záróra című emlékkönyv bemutatója kezdődött el, Vakler Lajos újságíró beszélgetett a kötet szerkesztőjével, Magyarits Andrással és Sipos Andrással, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület vezetőjével, a könyv kiadójával. A lapokon a Tóth László által rendezett képzőművészeti kiállítások alkotóinak művei, pályatársak, barátok, munkatársak visszaemlékezései kaptak helyet.

Vakler Lajos, Magyarits András és Sipos András a könyvbemutatón. A kötetben tizennégy barát és kolléga visszaemlékezéseit olvashatjuk
Fotó: Nagy Norbert / FMH

A holnap kortársai című képzőművészeti kiállítást Kovalovszky Márta művészettörténész és Szentes Ottokár képzőművész nyitotta meg. Kiállított Banga Ferenc, Bukta Imre, F. Zámbó István, Fehér László, feLugossy László, Hegedüs 2 László, Károlyi Zsigmond, Kocsis Imre, Méhes Lóránt, Vető János, Somogyi Győző, Szabados Árpád, Szemethy Imre, Ujházi Péter és Wahorn András. Az esemény zárásaként a Szabad Színház társulatának tagjai, Balogh Mihály és Szabó Miklós Bence a Kozák András Stúdióban az Emigránsok című darabot adták elő.

Tóth László a Pécsi Tanárképző Főiskolán matematika-műszaki ismeretek és gyakorlatok szakos, általános iskolai tanár diplomát, majd az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karon művelődésszervező diplomát szerzett. Első munkahelye a Velinszky László Ifjúsági és Úttörőház lett, ahol 1975-től 1981-ig dolgozott. Azt követően rövid ideig a Velinszky László Általános Iskolában tanított, majd visszatért a tópartra. A Szabadművelődés Háza jogelődjének élére, ahol 1983-tól igazgatóhelyettesi megbízást kapott. Az intézmény vezetésével 2003-ban bízták meg, azt a feladatot öt évig látta el, de leköszönése után maradt ugyanott, dolgozott tovább. Vezetői tevékenysége mellett lelkes és fáradhatatlan támogatója és résztvevője volt a város, a vármegye és a régió amatőr színjátszó életének, ő szervezte meg a Fehérvári Színjátszók Találkozóját is. A Költőnk és kora kiadvány szerkesztőjeként ismerték, aki maga is írt, a város ösztöndíjasaként három verseskötete jelent meg. Korai halálát követően a Béla úti temetőben kísérték utolsó útjára azok, akik azóta is makacsul őrzik emlékét.

Az emlékest résztvevői. Tóth Lászlót, aki szombaton lett volna 72 éves, mélyen gondolkodó, finom humorral megáldott embernek ismerték
Fotó: Nagy Norbert / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában