Fókuszban a vadon ízei

2023.09.02. 20:15

Soponya a vadászat, a gasztronómia és a kultúra paradicsoma… (galéria)

…így is nevezhetnénk ezt a gyönyörű helyszínt, ahol a 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál keretében együtt ünnepeltek az emberek. Vadételek, zenés műsorok, játékok és előadások tarkították a rendezvényt, amelynek középpontjában a vadhús és a vadászati ​​kultúra állt.

Hajdú Marianna

Ahogy a zsűri tagjai az elkészült étel fölé hajolnak az arcokon izgatott várakozás és szakmai komolyság jelenik meg

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A parkolóban már az érkezés pillanatában látszik: ez nem egy átlagos nap Soponyán. A gépkocsik szinte ültetvényként sorakoztak, mintha egy színes autó-kertben lennénk. A sokszínűség itt kezdődött és az Ökocentrum területén folytatódott, ahol több tucat sátor várta a látogatókat.

Ahogy a nap első melegebb sugarai megcsillantak a kondérokon, a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekar és a Löfan Mazsorett tánccsoport már teljes díszben várták a vendégeket szombaton reggel a Soponyai ökocentrumban. A zenekar méltóságteljes dallamai és a mazsorettek lendületes táncmozdulatai egyből magukkal ragadták az érdeklődőket.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az ünnepélyes megnyitóval kezdetét is vette a fesztivál. A Fejér Vármegyei Vadásznap programja izgalmas előadásokkal és bemutatókkal várta az érdeklődőket, ahol a vadászok megosztották tudásukat, tapasztalataikat, és bemutatták a vadászat különféle aspektusait is az arra kíváncsiaknak.

A csodálatos vadászkutyák bemutatója után meg is érkezett a magyar színművészet két “nagyágyúja”: Bodrogi Gyula és Reviczky Gábor avatták be a publikumot a vadgasztronómia rejtelmeibe, puhára főzve a húst és a nézőket is. Humorral és színészi hozzáértéssel fűszerezve tanították meg egy ínycsiklandó vadétel elkészítését a színészóriások.

A műsoros főzést az Alba Regia táncegyüttes követte a színpadon, a tőlük megszokott profizmussal és lendülettel, majd őket követve Gáspár Laci is a mikrofonhoz állt, és töltötte meg a teret energiájával, miközben végig Rákóczi Feri felügyelt a jó hangulatra.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

De mindemellett több büfé is kínálta étkeit, persze nem maradhatott el a klasszikus lángos és a kürtőskalács sem. A leghosszabb sor mégis a fagyis előtt állt, és a csavaros fagyi nagyüzemben tekeredett a tölcsérekbe. A hosszú sorbanállás sem szegte kedvét a hideg édességre vágyóknak. 

Méterekkel arrébb már a hős férfiak aprították a fát fenemód a favágók döntőjében. A férfiak ügyessége és erőnléte csodálatra méltó volt bárki számára, aki látta erőfeszítéseiket.

 

A gyerekeknek sem kellett unatkozniuk, külön kis birodalom volt számukra kialakítva, ahol minden nekik és róluk szólt. Játékos foglalkozások, kézműveskedés, ugrálóvár és állati bemutatók várták őket, ahol a Budakeszi Vadaspark állatai is bemutatkoztak a kis vendégeknek. 

A gyalogút mellett néhány árus kínálta a portékáit, de a vadász öltözékek és a gyönyörű kerámiák mellett mégiscsak a vadászfegyverek voltak a leglátványosabbak, amely tárgyak nem csak használati eszközök, hanem a vadászati ​​kultúra csendes és veszélyes szimbólumai is egyben.
Amikor a nap véget ért, és az emberek visszaindultak az autóikhoz, egy dolog biztos volt: a 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál mindenkit gazdagabbá tett. Gazdagabbá ízekben, illatokban, tudásban és élményekben. Jöhet a 17.!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában