Petőfi Sándor-emlékév

2023.09.13. 17:30

„Múlt és jelen a bélyeggyűjtés örök” – tematikus tárlattal készül a városi bélyeggyűjtő kör

Szeptember 20-án, szerdán a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban nyílik meg a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör legújabb, Petőfi 200 tematikájú tárlata.

Héjj Vivien

Illusztráció!

Fotó: Nagy Norbert / FMH Archív

„Múlt és jelen a bélyeggyűjtés örök” – címmel nyílik szeptember 20-án, szerdán a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör legújabb kiállítása.

A „Petőfi 200” emlékév kapcsán a tárlat nyitó kerete a költőre és az 1848-as forradalomra emlékezik. A kiállításon a székesfehérvári gyűjtők anyagát 34 keretoldalon láthatják az érdeklődők.

– Négy olyan gyűjtőtársunk anyagát is megjelentetjük, akik már sajnos eltávoztak közülünk. Gyűjteményrészleteik többnyire olyan formában jelennek meg, amelyeket még saját kezűleg állítottak össze. Ők név szerint Tóth István, Hada Tibor, Noll Károly és Kaszai Béla – tudtuk meg Laczi Zoltántól, a bélyeggyűjtő kör elnökétől, aki azt is elárulta, a kiállításra szánt anyagok összeállításánál fontos szempont volt, hogy a tárlat minél változatosabb legyen.

– Nemcsak a filatélia változatos formáit, témáit kívánjuk bemutatni, hanem rokon gyűjtési területeket is, mint a kisgrafikák és képeslapok – tette hozzá az elnök.

A kiállításra személyes bélyegek is készülnek – hatos és harmincötös ívben –, melyek Petőfi Sándor székesfehérvári kapcsolatára utalnak. Ezen felül az esemény apropóján alkalmi bélyegző is készül.

A megnyitó szeptember 20-án, szerdán 16 órakor kezdődik. Petőfi Sándor Székesfehérváron címmel köszöntő előadást tart Lukács László néprajzkutató, majd a tárlatot Bencefiné Vaszkó Éva a MABÉOSZ alelnöke nyitja meg. A megnyitó kísérő rendezvénye keretében Mórocz István Pro Civitate kitüntető címmel és Mórocz Istvánné Székesfehérvárért díjjal kitüntetett könyvkötő mesterek „Petőfi 200” emléklapra pecsét készítését mutatják be.

A kiállítás az alábbi időpontokban látogatható: szeptember 20-án 18 óráig, szeptember 21-22-én 10-18 óráig, szeptember 23-án 10-14 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában