A kultúra szépsége

2023.09.02. 16:00

Betekintés a legszebb épületekbe - programok Fejérből a Kulturális Örökség Napjain

„Velünk élő örökségünk” az idei évben a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) programsorozatának mottója. Fejér vármegyében több helyszínen is várják az ingyenes programokon a látogatókat. Székesfehérvártól, Fehérvárcsurgón át Kápolnásnyékig számos épített örökség kapuja megnyílik."

S. Töttő Rita

Fotó: S.Töttő Rita

Már most érdemes szabaddá tenni a szeptember 16-17-i hétvégét. E két napon ugyanis országszerte szerveznek programokat a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) alkalmából. Az esemény célja, hogy a kulturális örökségünkhöz tartozó műemlékek, épített örökségek a közönség számára is elérhetőek, megismerhetőek legyenek. A programsorozat kapcsán Székesfehérváron ingyenesen látogatható lesz a Városháza 2022-ben felújított épülete, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára – illetve a benne található rádiótörténeti kiállítás -, valamint a Hiemer-ház is. Továbbá megnyitja kapuit a közönség előtt a Rác utcai szerb ortodox templom, valamint a Szent István-székesegyház.

A programsorozat keretében várja kastélysétára a látogatókat a kápolnásnyéki Halász-kastély is szeptember 16-án, 11 órakor. Bányai Balázs történész mesél a résztvevőknek a kastély korábbi életéről, a benne élők mindennapjairól. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban szintén szerveznek programokat, mégpedig szeptember 17-én – így aki szeretne, kényelmesen eljuthat mindkét település kastélyába. E napon több időpontban is épületvezetésekre várják a KÖN résztvevőit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában