Arcanum

2023.08.29. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Hajdú Marianna

A hétszáz-tizenhárom éves lány
Még azt mondják, hogy régen nem történtek meglepő dolgok. Az 1893. augusztus 29-én megjelent Székesfehérvár és Vidéke újság egy igazi ritkaságról számolt be. Hát látott-e már valaki egy hétszáz-tizenhárom éves hajadont, aki még férjhez menetelre sem gondolt soha? – tette fel a kérdést a cikk írója. Egy alig 12-13 éves család lányka nyitott be a fehérvár nyilvántartó hivatalba 130 évvel ezelőtt, hogy bejelentse magát annak rendje és módja szerint. Hegyi János nyilvántartó megnézte a könyvét és látta, hogy Tóth Lidié és könyve a budapesti bejelentő hivatalban lett kiállítva egy éve. Amint tovább nézte, hát bámulva látta, hogy a személyleírásban ez áll nagybetűkkel írva: Született: Ezeregyszáz-nyolcvan, születés helye: Káloz. A nyilvántartó végignézte a kislányt és megkérdezte, hogy hány éves, hogy hívják és hol váltotta a könyvet? A lányka sírva válaszolta, hogy ö a Tóth Lidi, 18 éves és Budapesten váltotta a könyvet. A nyilvántartót azonban nem elégítette ki a válasz, a lányt hazaküldte, s a 713 éves lányról szóló könyvet, – mely 1892-ben 11.926. szám alatt lett kiállítva – felküldte a budapesti bejelentő hivatalba, ahonnan felvilágosítást kért, hogy ki az az egyezer egyszáznyolczvanban született cselédlány, a 13 éves kislány vajon nem-e valamelyik 13-ad rendbeli ükanyjától lopta a könyvet? Az iratot végül a nemzeti múzeum különlegességei közé küldték.

Ki vesztett el cserépkályhát?
Az 1893. augusztus 29-én megjelent Székesfehérvár és Vidéke egyik írásában arról olvashatunk, hogy a legutóbbi országos vásár idején, Fehérváron az Ősz utcában egy ládára bukkantak, melyben egy szép cserépkályha volt gondosan becsomagolva. Úgy tűnik, hogy a ládát a tulajdonosa vasúton próbálta meg továbbítani, azonban az út során a kocsiról leesett. A hideg tél beköszöntével a cserépkályha nélkülözhetetlen lehetett tulajdonosa számára, amit a városrendőri hivatalában talált elszállásolásra addig is, amíg igazolt tulajdonosa meg nem érkezett a “fűtőtesttért”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában