Reneszánsz kaleidoszkóp Sukorón

2023.07.30. 13:00

Sokarcú, de nálunk kevéssé ismert ez a muzsika

Szombaton késő délután folytatódott a Sukorói Zenei Nyár elnevezésű programsorozat a helyi református templomban, ahol ezúttal reneszánsz muzsika csendült fel.

Tihanyi Tamás

A három éve alakult együttes tagjai a reneszánsz zenét szeretnék megszerettetni a közönséggel

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Idén nyáron tizenhatodik éve várják Sukoróra a komolyzene kedvelőit, a programot csak a világjárvány akasztotta meg két esztendőre. Legutóbb a három éve megalakult Hangzó Konzort elnevezésű együttes játszott a templom falai között. Magukról azt mondják, szeretnék közelebb hozni, megismertetni az igényesebb zenekedvelőkkel a reneszánsz muzsikát, különösen a polifón szakrális zenét. Korábban olyan előadásokat is tartottak, amelyekben a reneszánsz egyházi dallamokat és a mozgásszínházat ötvözték egymással. 

Szabó Balázs a zenei program művészeti vezetője
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A csapat alapja egy reneszánsz furulya-konzort, amelyben a hangszer különböző méretekben, a basszustól a szopránig jelenik meg. Az együttes tagjai – Erdei Máté, Hofbauer Virág, Miklós Gabriella, Sánta Zsófia és Skrionya Réka – erre az évre új programot állítottak össze, amely a Reneszánsz kaleidoszkóp címet kapta. A műsor e korszakos zene minél több arcát igyekszik bemutatni, népszerűsítve ezt a hazánkban még mindig elég ritkán játszott repertoárt. Az előadásokat általában különböző tematikák szerint négy nagyobb blokkra tagolják, a blokkon belüli darabokat pedig megszakítás nélkül adják elő. Először az egyházi zene repertoárjából válogattak, olasz és francia madrigálok és chansonok következtek, a harmadik blokk pedig a reneszánsz Anglia egyedi muzsikájának világába engedett betekintést. Az előadást egy táncblokk zárta.

Náluk a furulya különböző méretekben, a basszustól a szopránig jelenik meg
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A színvonalas komolyzenei koncertsorozat alkalmain egyébként már hagyományosan nem szednek belépődíjat, csupán adományokat fogadnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában