Hogyan nem lett Petőfi színésszé Fehérváron

2023.06.18. 15:30

Vándorszínészek kóstolóval megspékelve Csóron

A kulturális és kulináris est felett Csór önkormányzata, a Szabad Színház és a Bálint Borárium bábáskodott szombaton kora este a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Petőfi 200 Szabad Színház módra – a színpadon Szabó Miklós Bence

Fotó: Gombaszögi-Szalai Tímea

Hogyan nem lett Petőfi színésszé Székesfehérváron? A Szabad Színház interaktív előadásából ez is kiderült.

Amint Váradi Antaltól tudjuk (Az elzárt mennyország – Rajzok a színészéletből Petőfi korában): „Petőfi szinésznevei Borostyán, Pönögei Pál (a mely név alatt verseket is küldözgetett be), Dalma, Örömfi és Rónai. Egyik sem hagyott maradandóbb emléket a szinészet történetében. A szinészpálya csak kitérés az ő fényes pályafutásán.”

Váradi Antal (1854–1923) magyar drámaíró, udvari tanácsos, országos színművészeti akadémiai igazgató. Tagja volt a Petőfi Társaságnak és a Kisfaludy Társaságnak, dramaturgja a Nemzeti Színháznak.

„Hogy mennyi lelkesedéssel, milyen szent buzgalommal fogta föl Petőfi a szinész föladatát, a színészetről irt versei bizonyítják legjobban. Ismerte a keserűségeket, melyek e pályán reá vártak” – írta Váradi Antal.

Gasztrokulturális kalandozás
Fotó: Gombaszögi-Szalai Tímea

– Petőfi Sándor 1823. január elsején született, ebben az évben ünnepeljük születésének 200. évfordulóját. Ehhez kapcsolódóan a Nemzeti Kulturális Alap pályázatot írt ki különböző kulturális programok szervezésére, melyre az önkormányzat és a Mátyás Király Általános Iskola közösen nyújtott be egy három elemből összeállított projektet – mondta el lapunknak Gombaszögi-Szalai Tímea. – Március idusán az 1848–1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk, majd szavalóversenyt tartottunk, ezen az esten pedig Petőfi vándorszínész mivolta előtt tisztelgünk.

A fehérvári vándorszínészeknek és persze a nagyérdeműnek kóstoló is kijárt, a gasztrokulturális kalandozással Bálint György, a Bálint Borárium tulajdonosa szolgált.

Szerző: V. Varga József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában