A jelenbe átmentett örömtáncot viszik tovább

2023.06.28. 15:39

A Mayer Táncműhely gálája mindig ünnep Bicskén (galéria)

Mayer Orsolya néptánctanár csoportjában már a kétévesek is táncolnak a nagyokkal, együtt, mint régen a faluban. Az év végi gála ünnep a szülőknek, táncosoknak.

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda

A bicskei Petőfi Művelődési Központban a tanév végén tartják a Mayer Táncműhely évzáró táncbemutatóját, megtelik a nagyterem a szülőkkel, barátokkal. Tímár Sándor és felesége, Böske 1993-ban alapították a Csillagszeműek gyermektánccsoportot, számos tanítványuk követte őket a harminc év alatt szerte az országban. Mayer Orsolya táncművész is az ő nyomdokaikon haladva alakította meg Bicskén az ő csoportját tizenegy esztendeje, népszerűségük azóta is egyre nő. Szeretik Orsolyát a gyerekek, a saját koreográfiákat is készítő táncművész igényes táncszínházi elemekkel gazdagított táncokat tanít be az autentikus néptánc-elemek értő felhasználásával. A legkisebbeket már két-három éves koruktól bevonják a néptánc tanulásba a csillagszeműek hagyományai alapján, s a felnövekvő fiatalok leglelkesebb tagjai visszajárnak előadásokra. Szoros a kötelék Mayer Orsolya és a táncosok között, hozzátéve a támogató bicskei önkormányzatot és a szülőket, akiknek nagyrészt köszönhetőek a szépséges viseletek. Mayer Orsolya megköszönte Bálint Istvánné bicskei polgármesternek a töretlen támogatást, s a szülőknek a kitartást.

Fotó: Zsohár Melinda

Tavaly megváltoztatta nevét a tánccsoport, a tizenegyedik évet Mayer Táncműhely néven kezdték, a még nagyobb önállósulás jegyében. A helyi és a kicsit távolabbi köztudatba már beépült Mayer Orsolya neve, az általa teremtett igényes műhelymunka híre. A mostani gálán Nagy Berci prímás és zenekara kísérte őket élőben, ez a muzsika még elevenebb élménnyé teszi az előadást. A kicsik, a nagyobbacska, fürgelábú lányok és fiúk, s az „eladósorba” került lányok, legények a magyar néprajzi vidékek gazdag hagyományú táncaival sajátos hangulatba repítik a 21. századi embert. A táncosok pedig „megélik” a táncot, vallja Orsolya. A magyar népviseletek gazdagsága világhírű, a néptáncosoknak köszönhető szinte kizárólagosan, hogy ezek a csodák nem hulltak a semmibe, nem ragadtak a múltban a modern világ mindent elnyelő folyamata közepette. És a történelmi Magyarország elszakadt vidékein sem. Hobbiként, szenvedélyként is választják a fiatalok a néptáncot és a népi muzsikát, újra és újra van utánpótlás a Mayer Táncműhelyben is.

Két férfi munkatársa segíti a táncművész tanárnőt a heti kétszeri próbák és betanulások során. A helybéli Purcsel Csanád Orsolyánál kezdte a néptáncot, a fóti szakgimnáziumban folytatta profi szinten, s jelenleg a Táncművészeti Egyetem első éves hallgatója. Visszajár táncolni is. A bicskei előadáson nagy sikert aratott a kis- és nagyobb lányokkal a kalapos, magas táncos „legény”, amint vezette, irányította őket. A legfiatalabb két- és hároméves Tóth Lexa és Zorina kékfestőben ropta, nyolcéves

Fruzsina nővérkéjük fuvolázik. Neki nehezebb sors jutott egy betegség miatt, de a család, Anikó és István a zene és a tánc mellett voksol. A szép édesanya a túrkevei néptáncosokkal táncolt korábban. Orsolya másik asszisztense pedig nem más, mint Tímár Gergely, a legendás Tímár házaspár legkisebb fia! A jól bevált táncokat mutatták be a gálán, kalotaszegi legényest, szatmárit, Galga-mentit, s a legújabb koreográfiát, rábaközi táncokat vitt a színpadra öt páros.

Fotó: Zsohár Melinda

A társaság most Fonyódon táborozik, új koreográfiákat tanulnak. A nagyok mérait, a kisebbek gömörit, számol be Orsolya a nyaralással egybekötött munkáról. Április elején felléptek a Hagyományok Házában, sikerrel jártak Prágában, ősszel pedig hatalmas élmény vár rájuk. Az Operettszínházban kaptak fellépési lehetőséget, a Csillagszeműek harmincéves jubileumi ünnepén október 2-án. S régebbi tervét is valóra váltotta Orsolya Bicskén, felnőtteket hívott a Mayer Táncműhelybe. Negyven felettiek is jelentkeztek, szépen haladnak. Közeleg az ő első fellépésük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában