Petőfi 200

2023.05.19. 07:00

A finnek is falták Petőfi verseit

A költő versei határokon átívelő ismertségre tettek szert, hazánkon túl például a finnek is szívesen olvasták, s hallgatták Petőfi sorait – természetesen anyanyelvükön.

Héjj Vivien

A finnek Petőfihez fűződő kapcsolatáról tartott előadást Szíj Enikő, a nyelvtudományok doktora

Fotó: Héjj Vivien

Petőfi és a finnek címmel tartott rendhagyó előadást a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében Szíj Enikő, a nyelvtudományok doktora. Az előadás kezdete előtti percekben Buriánné Tarró Edit, a könyvtár igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, aki kiemelte, az intézmény az év során nagy figyelmet fordít a Petőfi-emlékévre, vetélkedőkkel, kvízekkel, előadásokkal készültek, s készülnek a jeles évfordulón: június 10-én Gyimesi Emese Szendrey Júlia-kutató tart előadást a könyvtárban a nemzet költőjének feleségéről.

Szíj Enikő előadásában igazán egyedi megközelítésben beszélt arról, a finnek milyen kitüntetett elismeréssel követték Petőfi munkásságát. Elhangzott, a költő szülőházának kertjében található egy szobor, ami egy híres finn Petőfi-fordító arcát mutatja.

– 1860 körül már a finnek körében is érdeklődés övezte a magyar forradalom és szabadságharc kiemelkedő embereit, költőit, s ily módon kezdett terjedni Petőfi híre. 1869 körül verseiből már készültek fordítások oly módon, hogy a magyar írásokat közvetlenül finnre fordították. – idézte fel Szíj Enikő, aki arról is beszélt, egy 1870 februárjában Finnországban megtartott nagy sikerű Petőfi-est hívta fel a figyelmet a költő munkásságára. Ettől kezdve a finnek körében egyre nagyobb érdeklődés övezte Petőfi Sándor verseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában