Aranyat érő beszélgetések

2023.04.06. 08:00

Gál Csaba és Pék Eszter Anna meséltek közös alkotásról, egyéni törekvésekről

Egy közösen készített, régebbi videóklip lejátszásával kezdődött az Aranybulla Könyvtárban az Aranyat érő beszélgetések sorozat márciusi alkalma, amelynek vendégei Gál Csaba költő és felesége, alkotótársa, Pék Eszter Anna voltak.

FMH

Az Aranyat érő beszélgetések sorozat vendégei ezúttal Gál Csaba és Pék Eszter Anna voltak

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A művészpár gyakran szerepel elsősorban székesfehérvári eseményeken, ám a városon túl is megmutatkoznak. Pék Eszter Anna hivatását tekintve pedagógus, a Zentai Úti Általános Iskolában tanít rajzot és matematikát, tart rajz szakkört, és amikor ideje engedi - legfőképpen a nyári szünetben - akkor alkot. Fest, grafikákat készít. Számos könyvet illusztrált már. Szerepelt egyéni és csoportos kiállításokon Budapesten, Győrben, Budaörsön és Székesfehérváron többször, különféle kiállítóhelyeken, így az Aranybulla Könyvtárban is. Kötődik a bábolnai és a köblényi művésztelephez, valamint a Muravidék nevű művészcsoporthoz is. Legutóbb Fellinger Károly költő gyerekverses kötetét illusztrálta.

Gál Csaba költő kecskeméti származású, hivatását tekintve jogász. A szegedi egyetemi évek, a diplomázás után Székesfehérvárra költöztek, családot alapítottak, három gyermekük lett - derült ki a beszélgetésből, amelyet Bokros Judit újságíró vezetett. 

Gál Csabáról megtudhattuk például: tizenéves korától ír verseket, és hatással volt rá mások mellett az is, hogy már elhunyt édesapja, Gál Sándor maga is írt, két verseskötete jelent meg. Fia a Szegedi Egyetem című lapban kezdett publikálni, majd mióta Fehérváron él, a helyi Árgus folyóiratban, majd a Vár folyóiratban, illetve egyéb kiadványokban és országos folyóiratokban jelentek meg versei. Első kötete 2009-ben látott napvilágot a Vörösmarty Társaságnál. Ezt azóta négy követte, a legutóbbi tavaly, Ellenszer címmel. Verseit olykor szereti megzenésíteni - erről is beszélt az esten, amelyen szóba került még a feleségével közös alkotói munka és a hivatás-alkotás összeegyeztetése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában