Távcső a történelemre

2023.04.25. 13:01

Bemutatták az Aranybulla webarchívumot Fehérváron

Szakmai konferencia keretein belül mutatták be az új Aranybulla webes archív tárhelyet hétfőn, a Hiemer-házban.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az interneten található tartalmak mentéséről és azok szolgáltatásáról, a szolgáltatás felhasználási lehetőségeiről, egyre gyorsabban terjed. Ehhez csatlakozott új webarchívumával a Vörösmarty Mihály Könyvtár is. Az Országos Széchenyi Könyvtár szakmai segítségével elkészült Aranybulla webarchívum mindenkinek szól, a város lakóitól a történészekig és a kutatókig egyaránt.

A 2022-es esztendőben, a város számos helyen tartott megemlékezést és programokat az Aranybulla 800. évfordulója alkalmából. Nem volt ez másként a Vörösmarty Mihály Könyvtár  életében sem. Az év folyamán nem csak az Aranybullával, de II. András királlyal is megismertették látogatóikat. Az emlékévben háromfordulós kvíz összeállítása mellett, helyismereti olvasótábort is indítottak a gyerekeknek és szerveztek több történelmi előadást. Az eseménysorozat zárását is megtervezték – hallottuk Buriánné Tarró Edittől, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatójától, nyitóbeszédében – amit az elmúlt hónapok ismert körülményei már nem engedtek megvalósítani. Az elmúlt év emléket állító eseménysorozata idén sem ért véget. Ennek egyik állomása volt a hétfői szakmai konferencia. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bár az Aranybulla hét eredeti példánya a történelem során elveszett vagy megsemmisült, emléke viszont nem vész el, a róla szóló irodalom megőrzi azt. A szervezők ezért fogtak a szakmai nap szervezésébe, és az Aranybulla Webarchívum bemutatása mellett meghívták azokat a szakembereket is, akik elsők voltak ezen a területen illetve, akik megmutatják az archiválásban rejlő lehetőségeket. 

Lehner Zsolt, alpolgármester köszöntőjéből megtudhattuk, a létrejött Aranybulla webarchívumot, a város vezetése nagy örömmel támogatta. 
A délutáni órákig tartó szakmai napon Drótos László beszélt a nemzeti könyvtárban történő webarchiválásról, Visky Ákos Lászlótól a digitális mintagyűjtemény alkalmazásáról, a Rákóczi Emlékév Archívumról tudhattunk meg többet. farkas Edit az Aranybulla megszületéséről mesélt, Kokas Károly, Kerikó Katalin nyomában címmel egy szegedi esettanulmánnyal ismertette meg a hallgatóságot. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kalcsó Gyula az archivált webtartalmak kutatási célú felhasználásának ismertetőjét követően játékos, interaktív webarchívum-bemutatóval zárták a szakmai ismeretterjesztő napot a Hiemer-házban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában