Előadás

2023.04.14. 13:46

Avarok, hunok, magyarok - folytonosság vagy azonosság - erről beszélt Gárdonyban Hidán Csaba

Igazi magyar vezérnek öltözve mesélt a gárdonyi gyerekeknek a hunok, avarok, magyarok közti kapcsolatról Hidán Csaba László régész, történész április 14-én, pénteken a Chernel István Általános Iskolában.

S. Töttő Rita

A gyerekek megcsodálhatták az autentikus kalapot, de a történész hozott egyéb izgalmas eszközöket is Gárdonyba

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A hunok, avarok, magyarok kapcsolatáról, a genetikai és kulturális folytonosságról mesélt a gyerekeknek előadásában Hidán Csaba László régész, történész, harcművészet oktató Gárdonyban, a Chernel István Általános Iskolában. A hagyományőrző ruhában érkezett, erdélyi származású szakember a Károli Gáspár Református Egyetem Oktatója, az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója, a Duna tv nívódíjasa, továbbá a Honvédelemért Kitűntető Cím és a Magyar Érdemrend lovagkeresztje birtokosa. Izgalmas témát hozott a Velencei-tóhoz.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

A Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület fiataloknak szóló, Educatio programja keretében hívta meg Gárdonyba a szakembert Hornok Róbert, az egyesület elnöke. ’Hunok, avarok, magyarok: azonosság vagy folytonosság’ című előadása igazi kuriózum volt a gyerekeknek. Hidán Csaba László a feol.hu-nak elmondta:

- A Kárpát-medencében az évezredek során a sztyeppei nomád népek - hunok, avarok, magyarok - többször hont alapítottak, viszont tartósan államot csak Álmos és Árpád magyarjainak sikerült. Akik aztán létrehozták államukat a Kárpát-medence közepén, s egy olyan nemzet jött létre, ami ma is él. Nyilván nincs azonosság a hun korszaki hunok, avar korszaki avarok, vagy kettős honfoglalás szerinti onogur magyarok és Álmos és Árpád magyarjai között – de van egy genetikai és kulturális folytonosság – mesélte a történész, aki mondandóját autentikus hunkori vezéröltözetben s hozzá passzoló eszközök kíséretében tárta a fiatalság elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában