Kézműves program

2023.02.04. 19:00

Tucatszámra lepték el a medvék a fehérvári Rác utcát (galéria)

Minden a medvék, mackók, macik körül forgott szombaton a Fehérvári Kézművesek Házában.

Hajdú Marianna

Nem a szél fújta össze a sok érdeklődő kézművest a Rác utcai programra

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A hagyomány szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaza február 2-án, ha kijön a medve barlangjából és meglátja az árnyékát, vagyis süt a nap, akkor visszabújik és tovább alszik, mert a tavasz még odébb van. Ha borús idő van, akkor a medve kint marad, mert hamarosan megérkezik a tavasz.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete, ha nem is tudta szombaton kicsalogatni a medvét a barlangjából, de helyette megvarrták, megfaragták vagy éppen megsütötték a hétvégi programjukon.

A gyöngyfűzéshez kellett a koncentráció és a sablon
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Délelőtt 10:00 órakor vette kezdetét a mackók "gyártása", ahol a kézművesség iránt egyébként is érdeklődő felnőttek és gyerekek próbálhatták ki kézügyességüket.

Az Rác utcai Kézműves Ház gyorsan megtelt. Az asztaloknál filcből, textilből varrták a macikat, de készült medve nemezelve, horgolva is. A gyöngyök kedvelői vékony drótra – szigorú sorrendben – felfűzve készítették a különböző mackókat.

A mézeskalács macik legnagyobb előnye a többivel szemben, hogy nem csak szépek, de finomak is
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Egy ajtóval arrébb finom illatok lengték be a helyiséget. Mackócsalád sült ki éppen mézeskalácsból. A tészta receptje semmiben sem különbözik a karácsonyi ünnepekkor készített mézeskalácstól, csak ebben az esetben nem cukorhabbal díszítették a mackó alakokat, hanem magokkal. Szemet, szájat formáztak nekik és egy kis extra tésztával már meg is volt a medve orr.

A fűrészgépen a falapokra rajzolt macifigurákat lehetett körbe vágni
Fotós: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Aki akarta, az akár ki is faraghatta a mackót a szükséges fa elfűrészelése után: utóbbihoz egy hobbi fűrészgépet is üzembe helyeztek és természetesen felügyelet mellett ezt is kipróbálhatták kicsik és nagyok egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában