Életműkiállítás

2022.12.12. 08:00

Enyingen, Koppány Attila állandó kiállításán jártunk

Koppány Attila festőművész-grafikus a győri Széchenyi István Egyetem Építészmérnöki Szakának professzor emeritusza. Enying szülötte, a múlt év őszétől a mezőföldi kisvárosban látható életművének állandó kiállítása.

V. Varga József

Koppány Attila festőművész

Fotó: V. Varga József / FMH

Diákéveit Székesfehérváron töltötte, képzőművészeti körökben és szabadiskolákban ismerkedett a festészet és a grafika technikáival és az alkotás alapvető folyamataival. A királyok városában Áron Nagy Lajos és Ballagó Imre festőművészek tanítványa volt, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult sokszorosító grafikát. 

Pályája az 1960-as évek végén indult, művészetét egyfajta kettősség, a látvány és az elvont motívumok közötti átmenet jellemezte, volt, amikor az expresszionizmus és az organikus nonfiguráció felé közeledett, volt, amikor inkább a konstruktivizmus irányába fordult.

Koppány Attila: Purgatórium
Fotós: V. Varga József / FMH

Koppány Attilát csaknem negyven évig expresszionista festőnek tartották, de mindig is kacérkodott a geometriával. Kollégái és művészbarátai felvetetésére, hogy építészként miért nem készít geometriát, elkezdte a világ múzeumaiban az eredeti geometrikus műveket figyelni. Belefogott, belevágott, de másképp.

 

Amint enyingi állandó kiállításának megnyitóján beszélgettünk vele: művészetét új geometriának nevezi, azonban munkáit filozófiai gondolat is gazdagítja. (Az új geometria a korai magyar avantgárdból, s részben az orosz avantgárdból eredeztethető.) Legújabb festményei a kortárs geometrikus absztrakció egyik új irányzatára (Invencióra Épülő Művészeti Mozgalom) utalnak, alkotásaiban a színek és a hangsúlyos formák szabad keverésével törekszik esztétikai élmény nyújtására.

Koppány Attila: Paradicsom
Fotós: V. Varga József / FMH

– Attila 1947. február 25-én született Enyingen, a család Alsótekeresen lakott, édesapja Enyingen és Balatonbozsokon tanított – mondta el lapunknak Méreg János önkormányzati képviselő. – Húgával, Erzsébettel együtt jártunk és érettségiztünk az Enyingi Gimnáziumban. Attilával először 2017-ben találkoztunk egy városi tárlaton, ott került szóba állandó kiállításának lehetősége. Egy későbbi beszélgetésünk alkalmával Attila felajánlotta, hogy Enyingnek ajándékozná tizennégy festményét, ha igényt tartunk rá, és állandó helyet tudunk a képgyűjteménynek biztosítani. Nagy örömmel töltött el felajánlása, és Viplak Tibor polgármester bevonásával elkezdtük az adományozás megoldását kidolgozni. Törekvésünket siker koronázta: Koppány Attila állandó kiállítása a múlt év őszétől a Vas Gereben Művelődési Ház színháztermében látható. 

A művész hazai és külföldi tárlatainak száma megközelíti a hatvanat, alapító elnöke a Magyar Képzőművészek a Világban nemzetközi művészeti társaságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában