Irodalom és emlékezés

2022.11.05. 15:00

Szombaton is érdekes előadások voltak a Határon Túli Magyar Irodalom Napjain

Szombat délelőtt is a magyar irodalomé volt a főszerep a székesfehérvári Kossuth utcában. Folytatódott a 23. alkalommal megrendezett Határon Túli Magyar Irodalom Napjainak programja.

Baráth Eszter

Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke a kétnapos rendezvényen többször is vezetett beszélgetést

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Társaság már több mint két évtizede évről-évre megrendezi a határon túli irodalom köré épülő programot, amelynek során irodalmárok, költők, írók és irodalomszeretők gyűlnek össze. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei rendezvény két napot ölel fel, a társaság nagy örömére pedig ismét a saját dísztermükben valósulhatott meg, amelyet a felújítást követően alig néhány napja nyitottak újra.

Az esemény idén nemcsak az irodalom ünnepléséről szólt, hanem a megemlékezésről is, hiszen nemrégiben vesztette életét a Vörösmarty Társaság alelnöke, Lukácsy József. – A verandám előtt van egy orgonabokor, és amikor tavasszal kinyílnak a virágai, akkor mindig úgy érzem, hogy elhunyt barátaim vannak ott körülöttem a virágokban. Idén tavasszal újabb virág nyílik majd, amiben Lukácsy József lakozik számomra, rá fogok emlékezni, ha kiülök a verandára – fogalmazott Bobory Zoltán a, Vörösmarty Társaság elnöke. A jelenlévők egy 2018-as beszélgetés felvételeivel emlékeztek az egykori alelnökre, amelyben a Határon Túli Magyar Irodalom Napjáról és az akkor fennálló, külhoni magyarsággal kapcsolatos helyzetről, problémákról beszélt.

 

A megemlékezést követően A medveölő halála – Gérecz Attila emlékére című előadást hallhatták az érdeklődők Borbély László és Dóka Andrea színművész tolmácsolásában. A délelőtt során Zirig Árpád A tűzhányó bánata címet viselő új könyvről beszélt, Péntek Imre a nyugati magyar irodalom feldolgozásáról és integrálásáról osztotta meg gondolatait, Ködöböcz Gábor pedig Utassy József boldog, szomorú stációiról beszélt. Tari István Magyarok a szlávok háborújában, Vári Fábián László A párttitkár és a zászlók, Domokos László pedig Osztag címmel tartott előadást.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában