Fergeteges fúvós fesztivál

2022.10.02. 20:00

Véget értek a Móri bornapok

Folyamatosan frontok vonultak át a négy napon át tartó Móri Bornapok felett, de sem a programok szervezői, sem az árusok, sem pedig a nagy számban megjelent közönség nem zavartatta magát. A koncertek tömegek előtt zajlottak és a jó borok is hektószám fogytak.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

A 2022 Móri Bornapok hivatalos megnyitóján Spányi Antal megyés püspök, a város vezetése, lakossága, valamint a környékbeli települések polgármestereinek színe előtt adták át a város legrangosabb elismeréseit. Csákvári Ilona, a Móri Járási Hivatal vezetője és Némethné Utry Edit Pro Urbe díjban részesült. A díjjal egy emléklap, egy plakett és egy ezüst pecsétgyűrű is együtt jár. Utóbbiban az intarzia a város aranyból készített címere. A vidám, dalos ünnepi műsort a Móri Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai szolgáltatták. Ezen az eseményen a Varga és Fiai Pincészetet is kitüntették. 

A családi borászat képviseletében megjelent Varga Máté faragott fahordót és emléklapot vehetett át az elismerések átadójától, Fenyves Péter polgármestertől, ugyanis az övék lett Az Év Ezerjó bora. 

Kulturális és sporteseményekkel indult a bornapok még csütörtökön. A művészet és a sport végig kísérte a rendezvényt az összes napon. A szombati Csilletoló versenyen például 8 csapat indult. A leginkább fiatalokból verbuválódott különítmények a helyi rendelőintézet parkolójában tolták az üresen is nehéz és szinte kormányozhatatlan járművet. A hölgyek három csapata közül a Castoroszlányok végzett az első helyen, míg a férfiak harcában a Tűzgolyók voltak a legjobbak.  

Szombaton zajlott a gyermek és felnőtt kategóriában 20 alkalommal meghirdetett tollaslabda verseny. A sportág meghonosítója és népszerűsítője, Molnár István elmondta: -Hat településről is érkeztek versenyzők és a legjobbak, vagyis Pető László (senior) és Négele Tibor felnőtt férfi bajnok a torna végén bemutatót játszhattak Krausz Gergővel, Mór város első és eleddig egyetlen olimpikonjával. A szakember külön kiemelte Matuz Józsefet, aki 73 évesen indult a tornán. De volt még tenisz, futás és sakkverseny is. 

A Brindisi Szent Lőrinc borrend új tagokat fogadott a soraiba és a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete is választott Ezerjó fiút. A három aspiránból Lődi Balázs és Hajós Orsolya gyermeke került ki győztesen. A családban a harmadik fiút Lődi Mártont a teremtés kútjánál avatták fel, a Lincz Pincészet 201-es Ezerjó borával.    

A hétvégi napokon egyik koncertfellépő követte a másikat a színpadokon, és mivel ez a bornapok egyben a 13. Móri Fúvósfesztivál is volt egyben, ezért gyakran felzendültek a hangszerek, és peregtek a dobok, különösen pénteken este, amikor a Móri Ifjúsági Fúvószenekar ABBA-Queen koncertet tartottak.  

A fúvósok vasárnap sem pihentek, hiszen hangulatát és gerincét adták a rossz idő ellenére a szüreti felvonulásnak. De forgott ott a néptáncosok szoknyája, a mazsorettek pálcája és a csikósok kezében a karikás ostor is. Húzták a népzenészek, és húzta a traktor az ünneplőkkel telt szüretelőkocsit és a menetet egy billegő, de még éppen önjáró szüretelő kombájn zárta. A folyamatosan szitáló eső sem szegte a kedvét sem a nézőknek, sem a résztvevőknek. A menet a Rákóczi utcai kápolnától indult és a Kapucinus téren állt meg a nagyszínpad előtt. Utána néző és felvonuló egy emberként vonult a borházak közé a szomját oltani és türelmetlenül várni a koncertező zenekarokat és a négy napos fesztivált lezáró, utolsó utcabált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában