675 év

2022.10.05. 19:39

„A múlt ismerete, a jövő esélye” – településtörténeti tárlat nyílt Ráckeresztúron (galéria, videó)

Idén ünnepli 675. születésnapját Ráckeresztúr. A jeles évforduló apropóján a település történetét és értékeit felelevenítő, összegző tárlat nyílt a Ráckeresztúr Könyvtári, Információs és Közösségi Helyen.

Héjj Vivien

Fotó: NAGY NORBERT

Az intézmény három helyiségében kiállított tablók invitálják a múlt iránt érdeklődőket, s bemutatják, mennyit változott az elmúlt évtizedekben a településkép, hogy egyes lakóházak és közterületek milyen fejlődésen mentek át a hosszú-hosszú évek során.

Ráckeresztúron 2017 óta aktív a települési értéktár bizottság. Ez idő alatt 40 helyi érték került be a települési értéktárba, melyből 5 került be a Fejér Megyei Értéktárba, mint például a Szentháromság-szobor, a délután három órai harangszó és Auguszta 26 története. Mindezekről is részletes információkkal szolgálnak a kiállított fotók és leírások. Az értéktár bizottság mottója: minden érték, amit a helyiek annak tartanak, s ennek szellemében gyarapodik tovább és tovább az értékek tára.

– Jeles évben vagyunk, és ez egy jeles alkalom – kezdte köszöntőjét Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. – Ennek a 675 évnek nagyon szép nyomata, hogy milyen épített örökségbeli és milyen emberi értékei vannak a településnek. Azt gondolom, az épített örökség emberi kvalitások és közösség nélkül nem tud működni.

A kiállítást Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg, aki beszédében az értékgyűjtés fontosságát hangsúlyozta.

– A mai kor embere szinte már csak az interneten lát régi képeket. Csodálatos dolog ezen a kiállításon előhívva, nyomtatva látni a régi képeket. Az emlékeink mindig megkopnak, ha nem adjuk át egymásnak az információt, nem adjuk át a történeteinket, ha nem mutatjuk meg a velünk élőknek, hogy milyen értékek vesznek körbe, előbb-utóbb mindez a feledés homályába merül – fogalmazott Balog Gábor.

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében, február 28-ig várja az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában