Verssorok fotóval

2022.04.26. 15:30

József Attilát népszerűsít és képszerűsít Telegdi Ágnes

Telegdi Ágnes író és természetfotós sárbogárdi, a városi könyvtárbéli kiállítása József Attilát hívta segítségül.

Majer Tamás

Telegdi Ágnes nagyon sok József Attila-verset tud fejből

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor ezt a kiállítási anyagot elkezdtem készíteni, Balatonszárszón nyaraltam, ahol utolsó napjait töltötte József Attila. Rettentő esős idő volt. Hiába volt nyár, a hangulat novembert idézett – mesélt a Hírlapnak nyilatkozva Telegdi Ágnes a sárbogárdi városi könyvtárban bemutatott, „A semmi ágán ül szivem…” címet viselő gyűjteménye kapcsán.

Ebben a borús hangulatban látogatta volt meg a szárszói József Attila Emlékházat, s akkor támadt az az ötlete, hogy saját fotóit József Attila verseiből vett citátumokkal együtt állítaná ki: – Mindig azt szoktam mondani, hogy pontosan tudom, József Attila nem szorul reklámozásra, de hogy egy kicsit más perspektívából is megmutassuk, annak azért van értelme – fogalmazott az író és fotós; természetfotókat kapcsolt a költeményekhez.

Telegdi Ágnes lapunknak elmondta, nagyon sok József Attila-verset tud fejből, ez segítette az alkotó, válogató munkát. Több, kifejezetten ismert versből is választott részleteket. – Egy kiállításnál mindig fontos, hogy minél nagyobb célközönséget érintsünk, ehhez azért kell az, hogy egy része legalább ismertebb legyen az idézeteknek – magyarázta.

A gyűjtemény – amely településről településre, kiállítóhelyről kiállítóhelyre gyakran vándorol – kép-vers párjai folyamatosan gyarapodnak.

– Sokat olvasom József Attila verseit, és ha valami nagyon képszerűt találok benne, olyant, amit eddig még nem ismertem föl, olyant, amiről azt gondolom, milyen jó lenne képszerűsíteni, akkor azt kiválasztom, és ahhoz előbb-utóbb készül egy új fotó. Olyan is előfordul, hogy egy meglévő fényképhez találok tőle idézetet, amelyet fel tudok használni. Annyira képszerűen írt, úgy tudott bánni a magyar nyelvvel, mint talán egyetlen más költőnk sem. Ez annyira különleges, hogy azt gondolom, őt minden fórumon érdemes népszerűsíteni a legfiatalabbaktól a legidősebbekig – mondta az alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában