katonaelődök

2021.01.22. 07:10

A kegyelet kultúrája – Németh István Miklós viselheti a Magyar Kultúra Lovagja címet

A kegyeleti kultúra is része az összkulturális tevékenységnek – vallja Németh István Miklós, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Majer Tamás

Németh István Miklós a katonaelődök emlékének ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta az elismerést

Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

Németh István Miklós is viselheti a pénteki naptól a Magyar Kultúra Lovagja címet, amelyet a katonaelődök emlékének ápolása érdekében kifejtett életművéért kapott meg.

– Egy sok éves, országhatárokon átívelő csapatmunka van az elismerés mögött, amihez köszönöm önkéntes munkatársaim produktumát – nyilatkozta lapunknak a kitüntetett, akit a szabadbattyáni Pallay Alkotókör terjesztett fel a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által adományozott díjra.

– 1993-óta a Krajczáros Alapítvány kuratórium elnöke, ahol számos programmal a hadszíntereket, hadisírokat és a katonaelődök emlékét ápolja – áll Németh István Miklós méltatásában.

Németh István Miklós a katonaelődök emlékének ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta az elismerést
Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

Az I. világháború centenáriumának éveiben az olasztól a keleti hadszíntérig egyedülálló aktivitással, önkéntesek széles körének bevonásával dolgozott, és számos konkrét eredményt ért el. A felújított katonatemetők újraszentelése mellett képzőművészeti programokkal is gazdagította a megemlékezést. Kiemelt programként kutatta az 1. világháború 100. évfordulója alkalmából a 17-es ezred küzdelmeinek emlékét.

11 évvel ezelőtt kezdeményezte a világháborúra való nemzeti emlékezés keretében a november 11-ei 11 órai gyertyagyújtást, amely országos, illetve nemzetközi mozgalommá vált. „Ecsettel a békéért” címmel 5 ország 141 művészének megnyerésével 640 festményből álló albumot jelentetett meg – olvasható ugyanott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában