Magyarország, szeretlek!

2020.10.01. 07:05

Fatia Negra álarca – Alkotói kiállítás nyílt Jenőben

Az ötödik alkotói kiállításra azok kaptak meghívást, akik az elsőn is szerepeltek. Kerekes Ildikó polgármester egyúttal a történelmi kiállítást is megnyitotta a vasárnapi ünnepen.

V. Varga József

Pongrácz Gyula saját faragású kürtjén a székely himnuszt is elfújta

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Visszatérő őszi országos program az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! jelmondatot viselő kulturális attrakció. Jenőben az idén sem maradt el, bár a járványhelyzet miatt szűkebb merítéssel éltek.

Az alkotói kiállításon a csontfaragó, bőrműves Pongrácz Gyulát csak nem akartam megismerni. Díszes, fekete színű betyárgúnyájában, de különösen fekete szájmaszkjában úgy festett, mintha Jókai Mór Szegény gazdagok című regényéből lépett volna elénk. Nevezetesen az álarcos Fatia Negra személyében!

Pongrácz Gyula saját faragású kürtjén a székely himnuszt is elfújta
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A tárlaton Bálint József faszobrait vonultatta fel, Budai Magda kerámiáit, Göbölös Kata festményeit, Keserű Imre grafikáit. Körmendi Gitta verseit hozta el, Nagy Anikó mandaláit, Vida M. Brigitta úgyszintén festményeit.

A kultúrház másik termében Muhari János mutatta be Jenő, a történelem viharában című, a világháborúkat meg­idéző helytörténeti kiállítását. Fister Ferencné Marika néni szavalt és népmesét mondott két helyszínen is – a színes délután ugyanis a Hősök terén, szabadtéren folytatódott. A szigetszentmiklósi Napraforgó és Szotyola néptánccsoport műsorából a legendás jenői ugrós sem hiányzott.

 

A fergeteges finálét a Kiss Kata zenekar prezentálta. Stílusukban a magyar népzenét ötvözik más műfajokkal, tiszteletben tartva a népzene tisztaságát. Műsorukat a közösségi oldalukon keresztül élő adásban követhették a határon inneni és határon túli magyarok. Magyar vagyok című daluk – melyet koncertjük után helybéli kórusokkal kiegészítve külön is előadtak nagy sikerrel – szinte az egész világot bejárta már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában