Toldy Ferenc-díj

2020.09.29. 19:34

Emlékülésen vehetett át rangos díjat Bakonyi István

Kedden délután Vörösmarty-emlékülést tartottak a székesfehérvári Városháza dísztermében a költő születésének 220. évfordulóján.

Bokros Judit

Bakonyi István munkájának köszönhetően az irodalomtörténeti társaság megyei tagozata a legaktívabbak közé tartozik – mondta Gintli Tibor (balra)

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az egykori Pusztanyékről (ma Kápolnásnyék) származó Vörösmarty Mihályról elnevezett Vörösmarty Társaság társszervezőkkel együttműködve valósította meg a rendezvényt, amelynek fontos kezdeti momentuma volt a Magyar Irodalomtörténeti Társaság által alapított Toldy Ferenc-díj átadása. Ezt idén a székesfehérvári Bakonyi István irodalomtörténész vehette át a társaság elnökétől, Gintli Tibortól Cser-Palkovics András polgármester köszöntője után.

Gintli Tibor kifejezte köszönetét a díjazott munkájáért.

Bakonyi István munkájának köszönhetően az irodalomtörténeti társaság megyei tagozata a legaktívabbak közé tartozik – mondta Gintli Tibor (balra)
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérváron és megyeszerte számos program szervezésében közreműködő, több mint 30 kötet szerzőjeként is számon tartott Bakonyit a szintén fehérvári kötődésű Sebők Melinda, a társaság főtitkára méltatta. Laudációjában egyebek mellett elhangzott: a díjazott közművelődési tevékenységét jutalmazták az elismeréssel. Az irodalomtörténész szakterülete a XX. és a XXI. század magyar irodalma: elsősorban Németh László és Bella István pályája. Tanulmányai, kritikái az országos számos jelentős folyóiratában láttak napvilágot. Jelenleg elnöke az irodalomtörténeti társaság megyei tagozatának és a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Írócsoportjának; alelnöke a Vörösmarty Társaságnak. A Csoóri Sándor Társaság pedig az ő kezdeményezésére alakult meg.

Az emlékülést Bakonyi István kezdte, aki Vörösmarty kevésbé ismert drámájáról, a Salamon királyról beszélt. Őt Szénási Zoltán irodalomtörténész, Petőcz András író, költő (igaz, az ő szövegét felolvasták), Gintli Tibor és Sebők Melinda követte egy-egy előadással.

Az eseményt Csengey Márton szavalata tette emelkedettebbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában