Más-kép(p) is lehetséges…

2020.08.14. 07:20

Akadálymentesített múzeumi tárlatvezetést tartottak a Gyűjteményben

Tárlatvezetést tartottak csütörtökön a Deák Gyűjteményben. Na de milyet!

Szanyi-Nagy Judit

A Deák Gyűjtemény varázslatos világába ugyancsak varázslatos emberek érkeztek csütörtökön Fotó: Nagy Norbert

Siketek, nagyothallók, gyengénlátók (vagyis látás- és hallássérült), illetve más, enyhén, középsúlyosan vagy éppen súlyosan értelmileg akadályozott emberek érkeztek a helyszínre, hogy megmutassák: ők is képesek a művészet, a kultúra befogadására, csak egy kicsit másképp. Összesen mintegy hatvanan vettek részt az eseményen; a vendégek a többi között a Szent Kristóf Házhoz, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségéhez (Sinosz), a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézményhez vagy a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házhoz tartoztak. Mindannyian lelkesek voltak.

A különleges, „civilek”, épek számára is nyitott tárlatvezetés Szűcs Erzsébet művészettörténész koordinálásával kezdődött. A közel egyórás bejárás elméleti, történeti háttérrel indult, ahol a résztvevők megtudhatták, ki volt Deák Dénes, mikor élt (s szemléltetésül többen a saját korukat is elárulták a nagyközönségnek), mi a földszinti freskó története, valamint hogy kiknek az alkotásai láthatók a zöldre mázolt falakra aggatva. Portrék, csendéletek, életképek. Közösen értelmezve.

A Deák Gyűjtemény varázslatos világába ugyancsak varázslatos emberek érkeztek csütörtökön Fotó: Nagy Norbert

Mindeközben a másik cso­port tagjai egy emelettel feljebb ténykedtek. A beszűrődő napfény csak segítette a munkát: Szűts Angéla múzeumpedagógus és Paréj Gabriella muzeológus közreműködésével előbb agyagfigurákat formáztak a résztvevők, majd rajzoltak és végül kiállították azokat. A feladatok különlegessége volt, hogy a formákhoz kapcsolódó rajzot digitálisan lejátszott zongoraszóra kellett megalkotniuk az új művészeknek – ez a delfinhez társulva lehetett hullámzás, vagy az emberhez idomulva egy kétdimenziós arc, mosollyal –, s azt az alkotóknak saját maguknak kellett bemutatniuk.

Fantázia szabadon – szólt a Deák által inspirált cím.

A bárki számára nyitott eseményt a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány hívta életre. Ezúttal egy program­sorozat egyik állomásába csöppenhettek bele a látogatók, akik a továbbiakban (pontosabban az ősz folyamán) a tervek szerint kerekasztal-­beszélgetésen, irodalmi-ze­nés-­kulturális elő­adáson, illet­ve egy gasztronómiai rendezvényen is időt tölthetnek. Kimondott cél, hogy fogyatékossággal élő és ép emberek egyaránt részt vegyenek ezeken az eseményeken, megmutatva, hogy a szórakozás mindenki számára közös, még akkor is, ha az egyik ember kicsit másképpen értelmezi a körülötte zajló történéseket, mint a másik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában