emberek az Ótestamentumból

2019.12.01. 07:15

Bibliai témájú képek a friss Pinke-tárlaton

Az Ótestamentumban található jelenetek, arcok elevenednek meg Pinke Miklós képzőművész képein.

Bokros Judit

Pinke Miklós szívesen csevegett képeiről a látogatókkal Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Nagyon megéri a Szent István Király Múzeum Deák Gyűjteményének hátsó projekttermébe betérni, itt nyílt meg ugyanis pénteken Pinke Miklós kamaratárlata. Most húsz művet vehetünk szemügyre az egyébként negyvenkét képből álló sorozatból.

A művészben tavaly ilyentájt merült föl a gondolat, hogy képekben örökítse meg a Biblia 1590-ben kiadott, Károlyi Gáspár által fordított változatában olvasottakat. Nagyon megfogta a nagyszerű régi nyelvezet és Vas István előszava is. Ezek adták az ihletet, hogy a korábban már olvasott bibliai történeteket és jeleneteket ezúttal papírra is vesse – egyelőre az Ótestamentumból. Megszülettek hát a tussal rajzolt, vegyes technikával alapozott művek. Pinke Miklós tervezi a folytatást, természetesen az Újtestamentum történetei alapján.

Pinke Miklós szívesen csevegett képeiről a látogatókkal
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Az Ember” (rajzok az Ótestamentumból) című kiállítást Altorjay András nyitotta meg. Mint fogalmazott: a kis térben jobban hatnak a képek, amelyek hatását fokozza az arany szín. Szinte élnek, ragyognak a művek, amelyeknek köszönhetően a múltból derengő bibliai történetek megelevenedhetnek előttünk. Hazatérve pedig föllapozhatjuk a Bibliát, s el is olvashatjuk például, hogy is volt Ábrahám és Izsák vagy József és testvérei esete. Számára a tekintetek a legemlékezetesebbek – tette még hozzá a művészetpártoló orvos, Altorjay András.

A valóban beszédes képek február 2-ig tekinthetők meg a teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában