A nagybányai mester

2019.10.25. 12:00

Képet kaphatunk a híres magyar művésztelepről Ziffer Sándor munkáiban

Van, aki marad… A Szent István Király Múzeum Ziffer Sándor (1880–1962) festőművész munkáit bemutató kiállítása a jövő év február 2-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg a Városi Képtárban. A rendezők országos rajzpályázatot hirdettek a tárlathoz kapcsolódóan.

V. Varga József

Félszáznál több alkotás tekinthető meg a Városi Képtárban a kiállítás keretében

Fotó: ÖKK

A tárlat keresztmetszetet mutat a Ziffer-életműről, és képet ad az egyik leghíresebb magyar művésztelepről: 58 festménnyel és az alkotót bemutató filmmel. A látogatók választ kaphatnak arra is, hogy a magányos és megkeseredett, de Nagybányához és az iskola elveihez hű festő, a napjainkban egyre pozitívabb megítélésű neós művész miért válhatott egy komoly festőgenerációt kinevelő nagy tudású pedagógussá.

A múzeum 12–20 éves diákok részére hirdette meg a pályázatot, az eredeti művek másolatait, parafrázisait, átiratait várják a fiatal alkotóktól november 5-éig. Pályázni szabadon választott technikával készült, A3-as méretű munkákkal lehet, melyek hátoldalán kérik feltüntetni az alkotó nevét, életkorát, iskoláját, felkészítő tanárának nevét és e-mail-címét, valamint a mű alapjául szolgáló Ziffer-festmény címét.

Félszáznál több alkotás tekinthető meg a Városi Képtárban a kiállítás keretében
Fotó: Molnár Artúr / ÖKK

Az alkotásokat november 5-éig lehet beküldeni a Deák Gyűjtemény, Oskola utca 10. címre. A személyesen bevitt alkotásokat munkanapokon 10 és 16 óra között veszik át. A pályaműveket szakértő zsűri bírálja el, a díjazottak között értékes rajzeszközöket osztanak ki 40, 30 és 20 ezer forint értékben. A bírálók által kiválasztott legjobb alkotásokból kiállítás nyílik november 13-án a Deák Gyűjtemény Diák-Deák Galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában