Egyenlőtlen feltételek

2019.06.28. 07:20

Mondhatjuk azt is, hogy Fejér mérkőzik Pest megyével

Ki készülne az esztendő mértanilag pontosan ellenkező pontján már a szilveszterre? Hát a beloianniszi a görögök.

Sági Zoltán

A 2018-as első, nagynak szánt vaszilopita-ünnep Fotó: PLJ

Pontosabban nem is a szilveszterre gondolnak, hanem a vaszilopitára, illetve az újévi ünnep nevét adó péksüteményre – no de haladjunk sorjában. A görög Mikulás újév hajnalán érkezik, a történelmi személy pedig, akiről mintázták: Nagy Szent Vazul – görögül Vaszilisz, aki éppenséggel nem lábbelikben rejti el ajándékát, hanem egy édes görög süteményben, a vaszilopitában. Amikor aztán az ünnepen a sütit fölszelik, az érkező esztendő szerencséje azé lesz, aki a kincsre (pénzérme, ékszer) ráharap, de legalábbis rálel. Az esélyek egyenlőek, a szerencse választottjával mindenki együtt örülhet.

A 2018-as első, nagynak szánt
vaszilopita-ünnep Fotó: PLJ

A vaszilopita a görög esztendő ünnepeinek egyik legnagyobbja, így Belo­ianniszban – fél esztendeje – megpróbálták magasabb szintre emelni az ünneplést. A 2019 végi, második „Bazi nagy görög szilveszteri bál” megrendezéséhez pedig a Beloianniszban működő Magyarok–Görögök Baráti Társasága megpályázta egy áruházlánc támogatását, amelynek odaítéléséről a vásárlók, zsetonjaikat a kasszasor után elhelyezett gyűjtőkbe dobva, dönthetnek. Egy bökkenő van csak: Beloianniszt, mint Papp-Lukács Jolán a baráti társaság részéről elmondta, nem például a dunaújvárosi áruházában versenyezteti a lánc, hanem – Martonvásáron kívül – Pest megyei, érdi és százhalombattai helyszíneken, mégpedig ottani civilekkel szemben. Innen nézve Fejér megye és Pest megye mérkőzik egymással, a feltételek pedig cseppet sem egyenlőek.

Nem úgy, mint a vaszilopitánál…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában