NépmesePont

2019.05.10. 07:45

(Nép)mesés mindennapok a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

Történet egy kiskacsáról, amely az édesanyjához készül Lengyelországba. Biztosan sokan ismerik e – leginkább mondókaként elhangzó – regét.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: shutterstock

Meglepődnek vagy sem: a gyermekek nagy része az óvodában, iskolában hallja először a kiskacsa történetét. A mondóka legutóbb szerdán, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban működő Székesfehérvári NépmesePonton hangzott el, főként a megyeszékhelyről – illetve például Soponyáról, Csákberényből – érkezett óvodapedagógusok, tanítók tolmácsolásában. A mondókához tartozó mozdulatokat Szilvási-Grund Helga szakmai megvalósítótól tanulták el a szakemberek – ha még nem ismerték volna. Tudniillik, miként a gyerekanyag, úgy a felnőttanyag is szerteágazó, a pedagógusok sem feltétlenül (ugyanúgy) ismerik az egyes szövegeket, játékokat.

A Sokszínű népmesei feldolgozás workshopon a népmesékkel foglalkozás új útjait ismerhették meg a résztvevők: a meséket tánccal, dallammal s egyéb elemekkel is ki tudják egészíteni. A kiskacsa története a rábaközi játékfűzés technikájával (az Így tedd rá! játékos módszer segítségével) kelt életre. Az egyedi, Kassai Anita által vezetett papírszínház-előadást a Maroshegyi Óvoda középsősei tapasztalták meg, így a szakemberek a gyermekek reakcióit is megfigyelhették az interaktív, élőszavas mesemondás közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában