előadással, finn süteménnyel

2018.12.05. 09:30

A finn nemzet függetlenedésére emlékezett a fehérvári baráti kör

A finn függetlenedés napját ünnepelte kedden este a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre. Az anyaországban „zászlós”, nemzeti ünnep, megemlékezésekkel. Székesfehérváron előadással, finn süteménnyel emlékeztek az evangélikus gyülekezeti házban.

S. Töttő Rita

A Székesfehérvári Finnbarátok Körének ünnepségén a korvapuusti nevű finn süteményt is megkóstolták

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Áprilisban múlt négy éve, hogy új alapokon létrejött a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre, mely az idei évben is megemlékezett az egyébként december 6-án tartandó finn függetlenedés napjáról. 1917-ben ugyanis ezen a napon kiáltották ki Finnország elszakadását Oroszországtól.

– Ez az esemény a finnek számára legalább olyan fontos ünnep, mint a Kalevala – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Prépost Károlyné, a kör elnöke, hozzátéve, hogy a finnek számára azonban nemcsak az oroszoktól, de a svédektől való függetlenedés is nagyon fontos része a történelmüknek. – December 6. Finnországban zászlós ünnep, amikor nemcsak a középületekre, de a magánházakra is kiteszik a zászlókat és megemlékezéseket tartanak.

A Székesfehérvári Finnbarátok Körének ünnepségén a korvapuusti
nevű finn süteményt is megkóstolták
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kör újjáalakulása óta minden évben megtartja a megemlékezést, melynek során előadáson mutatják be az esemény hátterét. Ezúttal a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség gyülekezeti házában tartott eseményen házi vetélkedőt is tartottak, majd pedig az asszonyok által hozott finn süteményt fogyasztották.

A magyarok számára ismerős ízvilágú fahéjas tekercs, vagyis korvapuusti volt a fő kínálni való kedden este. Ez egy olyan kelt tészta, melyben a kardamom adja a speciá­lis, finn ízvilágot a cukrozott süteménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában