Szépirodalmi égi kávéház

2018.02.23. 07:30

Wass Albert felolvasómaratonra várják a jelentkezőket!

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége, nagy idők koronatanúja, az Erdélyi Világszövetség néhai társelnöke. Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

V. Varga József

A Wass Albert felolvasómaratont – Mátyás Szabolcs ötletét – 2003-ban a debreceni Kárpátok Népe Egyesület valósította meg. A következő esztendőben (2004) a rendhagyó irodalmi, történelmi rendezvényt az anyaországban – Szabó Bálint kezdeményezésére – az Egyesült Magyar Ifjúság szervezte, az elszakított országrészekben pedig – Strahl Zoltán bábáskodása mellett – az Erdélyi Magyar Ifjak. A világ huszonegy pontján – ifj. Soós Sándor koordinálásával – valósították meg az immár nemzetközivé vált rendezvényt.

Amint megtudtuk: eredetileg csupán két-három helyszínre tervezték a 72 órás felolvasást, de Debrecenen kívül több más város, település is jelezte, hogy szeretne bekapcsolódni, ezért 24 órára csökkentették a felolvasás idejét. Az egyéni élmény közösségi élménnyé alakult, egyre inkább kitűnt, hogy Wass Albert nem lázít, hanem oktat, szórakoztat és nevel.

A felolvasómaratont 2003-ban, 2004-ben, 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben tartották meg világszerte, az idei lesz a tizenegyedik alkalom.

Értesülésünk szerint az idei, február 23-ai és 24-ei rendezvényfolyamra (fő kezdeményező Hegedűs Gergely András) ötven helyszín jelentette be részvételét – Bajától Veszprémig. A résztvevők Wass Albert és más írók műveiből 24 órán keresztül olvasnak fel világszerte. A legtávolabbi helyszín az amerikai egyesült államokbeli New York. Fejér megyében Dunaújváros és Székesfehérvár található a felolvasómaraton térképén.

Tavaly népszerű volt Fehérváron a felolvasómaraton, a folytatás sok jót ígér Fotó: FMH-archív

A világ magyarságát összekötő szépirodalmi ünnephez hagyományosan saját szervezésű programmal kapcsolódik Székesfehérváron a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol megemlékezést tartanak, majd esti mese következik és felolvasómaraton Wass Albert és más írók műveiből.

Az intézmény várja a jelentkezőket!

A „házigazda”, Wass Albert szépirodalmi égi kávéházba invitálja vendégeit évről évre. Pénteken 18 órakor a Szent László-teremben kezdődnek a programok. Megemlékeznek Wass Albertről és a múlt héten elhunyt Kallós Zoltánról, a magyar néprajzkutatás egyik legkiemelkedőbb alakjáról is, majd ünnepélyes megnyitó és koszorúzás lesz az intézmény udvarán. 19 órától esti mese kezdődik az író műveivel, sárkeresztúri általános iskolások közreműködésével, ezt követően 20 órától kezdődik a felolvasás Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténésszel, majd Bobory Zoltánnal, a Vörösmarty Társaság elnökével és Lukácsy Józseffel, a társaság alelnökével. Jelentkezni lehet a 30-559-4965, 30-643-7605, vagy a (22) 502- 887-es telefonszámon!

Szombaton reggel 8 órakor folytatódik a felolvasás, 9 órától Balajthy Ferenc költő diákmatinét tart Wass Albert személyének és verseinek bemutatásával, 10 órától pedig a Vörösmarty Általános és Középiskola diákjai működnek közre. este hat órától a Hermann László Zeneiskola tanulói kapcsolódnak a programhoz, az ünnepélyes zárás pedig 19 órakor kezdődik a székely himnusz közös el­éneklésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában